Zárórendezvény

2022.06.07. 18:03

Felzárkóztatási fórum: szociális bérlakások jó példája Oroszlányban

Megyei felzárkóztatási fórum zárórendezvényének adott otthont kedden az oroszlányi tanácsterem. Borsó Tibor, a megyei közgyűlés elnöke és a projekt szakmai vezetője szerint jó példát mutat a bányászváros több száz milliós szociális városrehabilitációs programja.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A felzárkóztatás és az integrálás volt a tanácskozás főbb témája, amelyen egy korábbi, tavaly tavasszal véget ért megyei projekt számairól egyeztettek a szakemberek. Hummel Rudolf projektmenedzser köszöntötte a megjelenteket, előtte azonban Borsó Tibor, a megyei közgyűlés elnöke és a projekt szakmai vezetője foglalta össze néhány mondatban a legfontosabb tudnivalókat. A kerekasztalnál többek között Turi Bálint, a Területfejlesztési Bizottság elnöke és Kiss Csilla kormány-főtanácsos valamint Csapucha Árpád projektmunkatárs is helyet foglalt.

 – Köszönöm a szakmai támogatást. Legfontosabb feladataink közé tartoznak az adminisztratív feladatok és a pénzügyi elszámolás, ám ami még ennél is fontosabb volt az a megfelelő partneri viszonyt kialakítása a célcsoporttal. A kapcsolatfelvétel és a jó gyakorlatok. Ebben pedig élen jár Oroszlány. A bányászváros nagyon jó eredményeket tud felmutatni – hangzott Borsó Tibor bevezetőjében.

Ezt követően Hummel Rudolf összegezett. A projektmenedzser megfogalmazta a jövő céljait is. – Tematikus csoportok fenntartása, az esélyegyenlőségi program felülvizsgálata és a világjárvány következtében létrejött közösségi oldalak további működtetése – zárta szavait.

Az esemény végén az elméleti tájékoztatók után Adorján Anett pályázati referens a gyakorlatban is bemutatta a bányászvárosban megvalósult projektet. Mint mondta, két évvel ezelőtt fejeződött be a Petőfi udvar 6-7-es épületfelújítása, valamint két út, a Fürst Sándor utca és az Irinyi János utca is érintett volt a projektben. 

Bartalus László, a városfejlesztési- és üzemeltetési osztály munkatársa röviden ismertette a legfontosabb tudnivalókat a helyszínre érkező delegációnak. A csaknem 320 milliós szociális városrehabilitációs program összesen 1500 négyzetmétert, azaz 24 lakást érint. Nyílászárókat cseréltek, energetikailag is megújultak az épületek, valamint teljes tetőcserét hajtottak végre.A négyes számút, ami ugyan egy korábbi projekt része és jelen pillanatban üresen áll, személyesen is megtekinthették az érdeklődők.

Több százan beszéltek az esélyegyenlőségről - A megyei önkormányzat 2017-ben 57 millió forintra pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatására. A projekt célja egy széleskörű összefogás megteremtése volt a megyében, amely hozzájárul a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásához, az esélyteremtéshez. Ennek érdekében jött létre a megyei Felzárkóztatási Fórum. A tagságban oktatási intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi- és civil szervezetek képviselői foglalnak helyet, de meghívtak önkormányzati szereplőket, társulásokat is. A projektben szervezetfejlesztő és érzékenyítő képzéseket is tartottak. Összesen 35 rendezvényen, 110 témában és csaknem 100 előadóval készültek. Jó gyakorlattal a Majki Főiskolai Társaság állt elő, akik felzárkóztató informatikai képzéseket szerveztek az idősebb korosztálynak, de a tatabányai Jelenlét Program vagy az Otthon Segítünk munkája, valamint a nyergesújfalui Alzheimmer Café programsorozat is említhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában