Fontos

2022.06.11. 13:48

Az erdő nem csak a miénk: erre számíthatsz, ha szabadon engeded a kutyád

Walczer P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– A szabadon engedett, póráz nélkül sétáltatott kutya találkozása a vaddal sohasem veszélytelen – jelentette ki Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, reagálva arra a Széchenyi-hegyi esetre, mely során egy eb kirándulók szeme láttára tépett szét egy őzet. Pontosan ezen okból kifolyólag az állami erdőgazdaság civil állatvédő szervezetekkel együttműködve készítette el az erdei kutyasétáltatás szabályait, melyet honlapukon is közzétettek. – Célunk, hogy a Széchényi-hegyen történtekhez hasonló esetek egyre kevésbé forduljanak elő, és egyre több felelős kutyatartó kövesse a leírt szabályokat – mondta Mészáros Péter. 

A Parkerdő munkatársai az erdőt járva rendszeresen felhívják a kutyasétáltatók figyelmét a helyes magatartásra. Bírságot ugyanakkor csak az illetékes hatóságok szabhatnak ki, az ő feladatuk továbbá, hogy ennek mértékét meghatározzák. Az erdei kutyasétáltatás kilenc pontja szerint mindig figyelembe kell vennünk, hogy az erdő nem csak a miénk, ott számtalan állat és növény él, továbbá a szabadban természetjárókkal, kerékpárosokkal, nem mellesleg gyermekekkel is találkozhatunk. 

Éppen ezért felelőtlenség az engedelmességi alapképzés nélküli kutyát póráz nélkül sétáltatni, melynek kiszámíthatatlan következményei is lehetnek. Az eb megkergetheti, zavarhatja az erdőlakókat és veszélyeztetheti az állatok és emberek biztonságát. A dokumentum leszögezi: a felelős kutyatartó elsősorban saját kutyája, a város körül megmaradt természeti környezet és kiránduló embertársai védelme miatt tartja be a szabályokat. 

Szabálysértés - A Pilisi Parkerdő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Szabálysértési törvény 193. paragrafusának első bekezdése rögzíti, hogy aki a felügyelete alatt álló kutyát – ebbe nem tartozik bele a vadászkutya és a triflakereső kutya sem – póráz nélkül elengedi, illetve hagyja, hogy a házi kedvence kóboroljon, az szabálysértést követ el. Az állami erdőgazdaság tájékoztatása szerint hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is érvényben van. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában