Elismerés

2022.06.18. 18:10

A Tatai Református Egyházmegye díjait vehették át a dadi pedagógusok

Példa nélküli összefogás jellemzi az egyházmegyén belül működő hat köznevelési intézményt fenntartó három egyházközséget. Dad, Kocs és Tata évek óta közös ünnepséget szervez a pedagógusoknak is.

Wágner Zsanett

Kicsák Tamásné rangos díjat vett át az egyházmegyei ünnepségen

Fotó: Kacsora Szabolcs István

A Tatai Református Egyházmegye harmadik alkalommal rendezte meg pedagógusnapi ünnepségét, ezúttal a Dadi Református Egyházközség templomában. A rendezvényen Rokosz Zsigmond főgondnok, a Dadi Református Egyházközség ÁMK Igazgatótanácsának elnöke is beszélt, az igét Gerecsei Zsolt esperes hirdette. 

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Oktatási Irodájának a vezetője köszöntötte a jelenlevőket. Kiemelte: a református iskolákban a tanárok küldetése négy egyenrangú feladatból tevődik össze, mint ahogy a szék is négy lábon áll meg biztosan. Szerinte nevelés-oktatás, továbbá a szeretetszolgálat, tehát a rászoruló gyermekek felkarolása, ezenkívül a misszió, a gyerekek hitbeli nevelése, és végül a gyülekezetépítés, mert ezeknek az iskoláknak küldetésük a helyi gyülekezetek erősítse is. 

Papp Kornél elmondta azt is, nélkülözhetetlen, hogy a református oktatók rendelkezzenek a legmodernebb pedagógiai, illetve szaktárgyi ismeretekkel, azonban ezeket össze kell hangolni a biblikus keresztyén neveléssel. Köszöntőjét az egyházmegye kiváló tanárának, igazgatójának, majd országgyűlési képviselőjének és államtitkárának, a 2015-ben elhunyt Kálmán Attilának szavaival zárta: hogyan lehet megkülönböztetni egy egyházi iskolát a többi intézménytől? Úgy, hogyha belépünk az ajtaján, magunk is tapasztaljuk, az ott élők viszonya egymáshoz más, mint a világban. Tehát – tette hozzá –, a kapcsolatrendszerüket áthatja „az alapszoftver, a Szentírás”. 

Négy díjazott pedagógus tanít a „dadi refiben” - Az Egyházmegyei Tanács döntése alapján a megyebeli gyülekezeteket is megszólították, és meghívtak minden református pedagógust a gyülekezetek vezetőin keresztül. A dadiak közül Nagy Martina kapta a kiváló pályakezdő pedagógusnak járó címet, Dombiné Albert Ildikónak 25 év után, míg Kicsák Tamásné Ágnes igazgatónak a pályán eltöltött 35 esztendő után járt a hűségdíj. Kovácsné Rokosz Etelka pedig kiváló pedagógus lett. A továbbiakban a helyi református pedagógusok hűségét és teljesítményét elismerő díjakat, a magas színvonalon végzett munkáért járó szakmai elismeréseket a fenntartó intézmények adták át a dolgozóiknak. A Tatai Református Egyházmegye jövőre is folytatja a már megkezdett hagyományt, és megtartja a pedagógusnapot, azonban a házigazda szerepét a fenntartó gyülekezetek iskolái felváltva töltik majd be. 

A Dadi Református Egyházközség által fenntartott általános iskola tíz éve lett önálló intézmény. Öt évvel ezelőtt tőlük indult el a gondolat, hogy a református iskolában dolgozó tanárokról a pedagógusnapon megemlékezzenek. A szervezésbe bevonták az egyházmegyében működő iskolák fenntartóit, a tatai és a kocsi gyülekezetet és belső szabályzataikat összehangolva, azonos elvek alapján három díjat alapítottak: a kiváló pályakezdő pedagógus, a kiváló pedagógus díjat, továbbá a hűségdíjat, amelyet 25, 35 és 40 évi pedagógusszolgálat után ítélnek oda. Az átadót szeretetvendégség zárta a Dadi Református Parókián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában