Emlékhelyek

2022.05.11. 14:59

Nyitott Tájházak Napja Héregen

Falúsétára hívták a vendégeket.

Sugár Gabi

Vendégek és vendéglátóik

Forrás: 24 Óra

A Magyarországi Tájházak Szövetsége kezdeményezésére szervezte meg a település a Nyitott Tájházak Napját. A házigazda a Búzavirág Nyugdíjas Klub volt, s annak vezetője, Lenti Józsefné. Az eseményre meghívták azokat, akik már nem itt élnek, de ezer szállal kötődnek a településhez. Falusétára invitálták a résztvevőket, megtekintették a község emlékhelyeit, műemlékeit.  A Tájházat Nieszner József polgármester mutatta be, a Református Templomról Papp László lelkipásztor beszélt, s a kertben lévő Trianoni Emlékműnél Vörös Géza a magyarság együvé tartozásának fontosságáról szólt. 

A községháza előtt beruházásokról, az önkormányzat előtt álló feladatokról hallhattak, majd a Szent László Katolikus Templomban Csík Mária Rita egyházközségi képviselő mondta el a műemlék keletkezését, történelmi funkcióit. Ellátogattak Magyary Zoltán kopjafájához is, ahol a nemzetközileg is elismert kiváló közigazgatási tudós és tanár munkásságáról hallhattak, majd a kultúrotthonban megvendégelték a csoportot.  Helyi hagyománnyal is ismerkedhettek: Tóbiás Lajosné a téli esték toll- és kukoricafosztásairól is beszélt, s annak sokoldalú felhasználásáról. Majd előkerültek a házi készítésű finomságok és kézműves alkotások is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában