Programajánló

2022.05.28. 08:40

Felvonulás és istentisztelet az Árpád téren

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Az Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért és a Bányász Táncegyüttes két különleges programra készül a közeljövőben. Mindkét eseményt A Vértes Agorájában bonyolítják le. 

Május 28-án, szombaton a Martin György Néptáncszövetség rendezésében érkezik a házba a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada. Az egész napos programra az együttesek 30-40 perces szerkesztett műsorokkal készülnek több tájegység anyagaiból. Többnyire történetbe ágyazott autentikus anyagok – mondta Emmer Róbert, az alapítvány elnöke. 

A minősítő délelőtt 10.30-kor kezdődik. Elsőként a csömöri Csicsörke Néptáncegyüttes, majd a tatabányai Bányász lép a színpadra. A tatai Pötörke Népművészeti Egyesület követi őket.

Délután 16.10-kor folytatódik a program a kisbéri Langallik Néptáncegyüttes bemutatójával, amelyet a kapuvári néptáncegyüttes műsora zár majd. Csaknem kétszáz táncosnak tapsolhat a közönség, akiket neves zsűri minősít. Az oklevelek átadása előtt konzultálhatnak a csoportok a zsűrivel, majd táncház zárja a programot, amelynek minden elemére várják az érdeklődőket. 

Június 11-én, szintén szombaton az Agora ad otthont az első Kárpát-medencei Csóri Sándor Népművészeti Fesztiválnak. Az esemény a három éve zajló Csóri-program eredményeit mutatja be a nagyközönségnek.

A sokszínű, változatos esemény az Árpád téren és A Vértes Agorájában zajlik. Délelőtt 11 órakor szabadtéri istentisztelettel indul téren, amelyet Gedő Attila esperes celebrál. Közös éneklés, köszöntők és versmondás után körtánccal zárul. 

Innen vonulnak át a csoportok zenével, énekszóval A Vértes Agorájáig, ahol délután flashmob, koncertek és kisebb előadások lesznek láthatóak az Agora előtti amfiteátrumban, majd az Árpád tér mellett a Vértes Centerben is találkozhatnak viseletbe öltözött néptáncosokkal. Az esemény különlegessége, hogy zenetanodák is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, s szinte az összes működő megyei néptáncegyüttes részt vesz rajta. A gálaműsor 18 órakor kezdődik az Agorában, amelyet táncház követ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában