Beruházás

2022.05.13. 07:00

Elkészült a tatabányai vasúti híd, építik az aluljárót

Jövő tavasszal átgurulhat az első gépjármű a Bánhidát Sárberekkel összekötő aluljárón. A megyeközpont közlekedését jelentősen befolyásoló beruházás jelenlegi munkálatairól a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A földmunkák mellett a Bánhidai oldal szerkezetépítése is zajlik, s a Madách kertalja felőli összekötő út kiépítésén is dolgoznak már. A munkálatok jó ütemben haladnak – kezdte a sajtótájékoztatót Szücsné Posztovics Ilona polgármester. Elhangzott: már a rendszerváltás előtt megfogalmazódott az aluljáró építésének gondolata, majd 2017-ben a közgyűlés elkötelezte magát a beruházás mellett. A 6,5 milliárdos projekt unós, valamint a Modern Városok Programjának támogatásával indulhatott el két évvel ezelőtt. A fővállalkozó A-Híd Zrt. és a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, kiváló együttműködés keretében valósul meg a tatabányai beruházás. Az összekötő és aluljáró építése tartozik az önkormányzathoz, míg s NIF Zrt. a vasúti hidat építette meg. A vállalásuk jelenleg 90 százalékos készültségben van. 

Szabó Imre, az A-Híd Zrt. projektvezetője kiemelte, a beruházás a tervezési folyamatok áttekintésével indult. A terelővágányok kiépítésének ütemezését is bele kellett kalkulálniuk, mivel a projekt nem az 1-es számú vasútvonal átépítésével együtt zajlott, ugyanakkor biztosítani kellett a zavartalan vasúti közlekedést. 

A tényleges munka 2020 novemberében indult. A terelővágányok építése, bontása után helyezték forgalomba az új vasúti szakaszt, amely után a híd alatti réselési munkák és hídépítés következett. 

A résfalakkal kapcsolatban kiemelte, építés közben csaknem tízméteres munkagödörben végezték a szerkezetépítési munkálatokat, ekkora hatalmas földfalat kellett megtámasztani. Ezek a víz kizárása érdekében másfél méteres vízzáró agyagrétegben állnak. Komoly vízkiemelési kapacitást is terveztek arra az esetre, ha hatalmas eső zúdulna a városra: két nagy teljesítményű szivattyú segíti majd a tatabányaiak zavartalan közlekedését.

Nehézséget okozott, hogy a talaj ingoványos, nem megfelelő teherbírású, ezért ki is kellett több helyen cserélni. A projektvezető a beruházás kapcsán annak összetettségét emelte ki, hiszen a vasútépítéstől a patakok elvezetésén át útépítés és forgalomtechnikai feladatok megoldása is tarkította a tevékenységüket. 
Útfelújítások is zajlanak majd - – Az építkezés jelentősen megváltoztatja Tatabánya közlekedését – mondta Szücsné Posztovics Ilona polgármester. Az ipari park felőli forgalom gyorsabban, ütemesebben oszlik majd szét. A Bánhidai körforgalomnál a Polacsek utca felé lesz lehetőség átkelni a csaknem kilencszáz méter hosszú aluljárón és eljutni Újvárosba. Az aluljáró egyik oldalát járda és kerékpárút is szegélyezi. Kiemelte: a Turul utca egyik szakasza az idén elkészül. Jövőre tervezik a jelzőlámpák kiépítését. Az aluljáró Sárberki oldalán több csomópontot is át kell építeni – körforgalommal, vagy jelzőlámpákkal tehermentesítve a várható többletforgalmat. Az Ifjúság út lesz a következő, amelynek az állapotán majd szükséges javítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában