Érzékenyítés

2022.05.05. 15:22

A szárligeti iskolások a fogyatékkal élők mindennapjaiba csöppenhettek bele (Fotók)

Az esélyegyenlőségi világnap (május 5.) apropóján csaknem 140 szárligeti diáknak tartott érzékenyítő előadást a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány a társszervekkel közösen. A gyermekek játékos formában betekintést nyerhettek fogyatékkal élő társaik életébe.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

A megyében az elsők között volt a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány, amelynek tagjai 2005 óta rendszeresen megrendezik érzékenyítő programjaikat. Hitvallásuk szerint minél fiatalabb korban érdemes megismertetni a fogyatékkal élők mindennapjait, ily módon remélve, hogy a társadalom elfogadóbbá vagy megértőbbé válik velük szemben. Az alapítvány tizenhét esztendeje viszi el érzékenyítő rendezvényeit a környék általános iskolákba és a tatabányai Vértes Centerbe. A társszervekkel közös rendezvényen bemutatják, milyen nehéz és egyben mennyire élhető a fogyatékkal élők mindennapja. Nem utolsó szempont, hogy igyekeznek felhívni a figyelmet az intézmény akadálymentesítésére. Különösen május 5-én fontos mindez, az Esélyegyenlőség világnapján.

Csütörtökön Szárligeten, a Tima Endre Általános Iskolában játékos feladatokkal igyekeztek láttatni a fogyatékkal élők helyzetét. Kilenc állomás várta a szárligeti gyermekeket. A 139 tanuló osztályonként vett részt a feladatokon, negyvenöt perces váltásokban. Több civil szervezettel közösen készültek: a Család és Gyermekjóléti Központ, a Humanitás SE Boccia szakosztálya, a Mozgáskorlátozottak, valamint a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete megyei képviselői segítettek berendezni az intézmény tantermeit. Többek között Nagyné Papp Edit is érdekes előadást tartott a látáskiesésről.

A diákok felpróbálhattak különböző szemkárosodást imitáló szemüveget. Például érezhették milyen érzés csőlátásban szenvedni, vagy hogyan ismerhető fel a szürkehályog. A diákok megtapasztalhatták, milyen bekötött szemmel, minden fogódzó nélkül megtenni a két pont közötti távolságot, de szájjal festeni és tapintásfelismerést is tanultak. Próbáltak fehérbottal sétálni és illat alapján felismerni a fűszereket. Részt vettek egy bizalomsétán, egymást vezetve az udvaron. Kipróbálhatták az akadálypályát és szembekötés után egymásra helyezni az építőkockákat, de a boccia illetve a csörgőlabda használatát is elsajátíthatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában