Helyére került

2022.04.04. 17:40

Visszatért palotája elé az esztergomi Bottyán-szobor

Martsa István alkotását korábban a főtér felújítása miatt a városháza mögötti udvarra helyezték át. A kuruc vezér szobra 16 év után ismét az őt megillető helyen áll.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Hernádi Ádám polgármester március 31-én adta hírül, hogy visszaépítették Bottyán János lovasszobrát a Széchenyi tér azon pontjára, ahol eredetileg volt. Martsa István szobrász alkotása 2006-ban, a főtér rekonstrukciójakor került el a Bottyán-palota, azaz az esztergomi városháza elől, mivel azt a részt is díszburkolattal látták el. A szobor mondhatni méltatlan helyen és körülmények között várta sorsa jobbra fordulását, 16 éven át az önkormányzat épülete hátsó udvarában lévő parkolóban tartották. 

A közel hétmázsás lovasszobor immár újra az őt megillető helyen, a Bottyán-palota sarkánál, a kuruc generálisról elnevezett utca és a Széchenyi tér találkozásánál látható, illetve az utcában áll a Bottyán Jánosról elnevezett technikum is. A helyi legendárium őrzi Bottyán János és labanc ellenfele, Kukländer Ferenc versengését. 

A városvezetés a főépítészi kabinettel együtt korábban létrehozta a szoborkatalógust, melynek célja az esztergomi köztéri műalkotások gondozása, nyilvántartása és helyreállítása volt. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában