A víz és a halak napja

2022.04.16. 07:00

Többszáz köbméter szemetet szedett össze majd' ezer önkéntes a Duna-parton

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

Fotó: Kovacs Gergely

A Víz Világnapja és a Halak Napja alkalmából az egész megyét átfogó programokat szervezett a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A programpontok közt szerepelt többek közt a közös szemétszedés, az interneten is követhető tanóra a halak életéről és gyermekeknek tartott horgászverseny, ahol értékes díjjakkal jutalmazták a legügyesebb pecásokat. A hétszáz önkéntes környezetvédő összesen nyocvanöt köbméter szemetet szedett össze a Duna megyei szakaszán. Esztergomban a József Attila Általános Iskola hatodik osztályos diákjainak a KEMHESZ ügyvezető elnöke Osvald Zsolt interaktív tanórát tartott  a Halak Napja alkalmából. A gyerekek megismerhették a hazai vizekben élő leggyakoribb fajokat, és azt is megtanulhatták, hogy hogyan lehet meghatározni egy-egy hal életkorát. 

A Víz Világnapján ugyancsak egy nagyszabású szemétszedési akcióval járult hozzá a KEMHESZ az országos programhoz. A szövetség halgazdálkodási kezelésében lévő, több mint hatvan kilométeres Duna-szakaszt tisztították meg a résztvevők. A délelőtt 10.00 órától, délután 13.00 óráig tartó akcióba nyolc település tizenegy iskolája kapcsolódott be.  A gyerekek önkéntesekkel, horgászokkal, aktivistákkal kiegészülve több mint kilencszázan, közel kilencven köbméter szemetet szedtek össze. 

Forrás: facebook.com/kemhesz

Zoltai Dániel, a szövetség elnöke elmondta, a KEMHESZ kiemelt feladatként tekinti a környezet- és természetvédelmet, a Duna helyzetét és védelmét, valamint a következő generáció nevelését. Ez a program egyesítette ezeket célkitűzéseket és hatékonyan szolgálta azokat. Az elnök kiemelte: a kedvező törvényi változásoknak köszönhetően nőtt a horgászat társadalmi elismertsége. Véleménye szerint a horgászok rászolgálnak erre a bizalomra, mert a gondos gazda módjára kezelik a rájuk bízott vizeket. 

A Búbánat-völgyben, a Kerektavi horgászközpontban került sor a megyei horgászok találkozójára. Amíg a felnőttek különböző előadásokat hallgattak, az alsósok és a felsősök halfogásban vetélkedhettek, ahol a kifogott darabszám döntötte el a helyezések sorrendjét. A versenyről minden gyermek ajándékkal térhetett haza. A megmérettetésen 40 gyermek vett részt, akik közül az alsós kategóriában Heincz Balázs, a felsősök közül pedig Troll Máté végzett az élen. A nap végén haltelepítést láthattak a résztvevők, amikor is két- és háromnyaras pontyok kerültek a Kerek-tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában