Szakmai nap

2022.03.13. 20:00

A magyar népi kultúra legnagyobb őrzői mutatkoztak be Oroszlányban (Fotók)

Első alkalommal a bányászváros adott otthont a Vass Lajos Országos Népművészeti Találkozónak és Szakmai Napnak. A nívós szombati rendezvényre az ország számos pontjáról jöttek kiállítók és előadók, akik a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében adtak ízelítőt munkásságukból.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Értéket teremteni nagy dolog

Az esemény megnyitóján Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. A városvezető szerint a népzene és a népi kultúra újraértelmezése szükséges, hogy létrejöjjön a megfelelő kapcsolat a mai közönséggel, a fiatalsággal. – Értéket teremteni nagy dolog, még nagyobb elfogadtatni és megismertetni. A legnagyobb dolog viszont megőrizni és gyarapítani – fogalmazott Lazók Zoltán, aki külön köszöntötte a sorok között Aranyosi Évát, az Oroszlányi Bányász Népdalkör Egyesület vezetőjét,  a szervező Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagját.

Kiállítókból is akadt bőven

A köszöntő után Farkas Márta elnökhelyettes vette át a szót, aki bemutatta a kiállítókat. Például az Écsről érkező Schreiner Károly fafaragót, és Győrből Paray Júlia Gyöngyi népi iparművészt, aranykoszorús mestert. Szintén kiemelte néhány szó erejéig Józsa-Szaka E. Katalin nemezkészítőt, akinek míves darabjai Abáról érkeztek, és végül, de nem utolsó sorban Tar Csilla Eszter népzenetanárt, citeragyűjtőt, akinek gyűjteménye Balmazújvárosból érkezett az oroszlányi közönséghez.

Az ország minden pontjáról érkeztek

Előadások következtek: Dévai János többek között egy 1974-es szerzeményen keresztül foglalta össze a népművészet üzenetét. A rendezvény első fele énekes és citerás műhelyfoglalkozással zárult, délután pedig népzenei gálaműsorral folytatódott a program. Látványos volt, amikor 23 népzenei produkcióval színpadra álltak a szólisták. A szervező szövetség szólistái egyebek mellett Budapestről, Gyuláról, Nyúlról, Vecsésről, Zalaegerszegről és Zsámbékról érkeztek, megyénket Kiss László képviselte, Esztergomból. Végül Lippert Ferenc néptáncoktató vezetésével táncházzal ért véget a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában