Fagy

2022.01.17. 07:00

Mentés a jeges vízből Komáromban - gyakorlatoztak a tűzoltók a Jókai ligetben

Három napig gyakorolták a komáromi hivatásos tűzoltók a jégről mentést. Ezúttal nem a Rüdiger-tónál, hanem a Jókai ligetben található jégpályán.

Körtvélyfáy Dina

Létrával és kötéllel húzták ki társukat a tűzoltók

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Varga Mihály Sebestyén szóvivő elmondta, évről évre végez a katasztrófavédelem a megyében ilyen gyakorlatokat. Ez ugyanis alkalmat nyújt arra, hogy felhívják a figyelmet a jégen tartózkodás szabályaira annak érdekében, hogy senkinek ne essen baja az idei évben sem. Eredetileg a Rüdiger-tónál gyakorlatoztak volna, de ott még nem fagyott be a víz. 

A gyakorlat során a szakszerű mentés feltételeit megteremtve dugólétrával és kötéllel közelítik meg a feltételezett bajbajutottat. Több lehetséges szituációt is elpróbálnak, hogy amikor szüksége lesz a segítségükre, készen álljanak a mentésre. 

– A téli sportok szerelmesei minden évben várják, hogy korcsolyázhassanak – hangoztatta a szóvivő. – Ám fontos, hogy bizonyos szabályokat betartsunk, mielőtt jégre lépünk. 

A bajbajutottat hason csúszva kell megközelíteni a biztonságos mentés érdekében

Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

Arról beszélt, hogy minden vízfelületnek van egy üzembentartója, aki elvégzi a jégvastagságmérést, ez alapján engedélyezi vagy tiltja a jégre lépést. Hangsúlyozta, egyedül senki se menjen korcsolyázni, és mindenki vigyen magával mobiltelefont, hogy az esetleges beszakadáskor segítséget tudjanak hívni. 

– A jég beszakadására vannak figyelmeztető jelek – hangsúlyozta Varga Mihály Sebestyén. – Például elkezd recsegni, ropogni a jég vagy megsüllyed. Ilyenkor rögtön feküdjünk hasra, a part felé nézve próbáljunk meg kikúszni. Ha mégis beszakad a jég, próbáljunk meg a lehető legnyugodtabbak maradni, a társunk pedig hívjon segítséget. 

A mentés során semmi esetre sem állva, hanem hason csúszva kell megközelíteni a bajbajutottat, az utolsó pár métert pedig valamilyen tárgy segítségével érdemes áthidalni. Ezt követően lehet megpróbálni a partra húzni a szerencsétlenül járt embert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában