Karácsonyfa

2021.12.10. 07:02

Feltettük az örökzöld kérdést: ki milyen fenyőt választ az ünnepre?

Elérkezett a fenyőmustra ideje. A vevők az idei áremelkedés ellenére is a Nordmannt keresik leginkább, azonban a hagyományos terebélyes fajta helyett a „kecsesebb” példányokat.

Wágner Zsanett

Füredi János fenyőárus vezetett körbe a szép magas, dán tűlevelűek között

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az autó kéziféke éppen csak kattan, az ablakból már látni, hogy nemcsak a fenyők, az első vásárlók is megérkeztek az óvárosi vásárhoz. Oda, ahol már második napja árulja fenyőit a Dunaalmásról érkezett csapat. Néhány nappal ezelőtt csaknem négyszáz tűlevelű érkezett a parkolóba, így nem csoda, ha mustra közben az embernek az az érzése támad: kisebb fenyőerdő közepén jár. 

Az eladó, Füredi János mesél lapunknak az idei árakról, a kínálatról és a vásárlói szokásokról. Szavainak 12 éves tapasztalata ad hitelt.

– A hagyományos lucfenyő iránt a legkisebb a kereslet, pedig az a legolcsóbb fa. Az ezüstből már többet visznek, szerintem annak is elfogadható az ára. Ami némileg meglepő, hogy a Nordmann-fenyőt keresik és veszik a legtöbben, amelyből a két méter felettieket, a prémium minőséget darabra áruljuk – mondja a kereskedő.

A Nordmannt a tartóssága és nagy klímatűrése miatt keresik, ugyanis ezek a fenyők bírják legtovább a tömblakásokban. Áruk változott a tavalyihoz képest, az emelkedés 5–10 százalékos. Az árusnál Dániából importált fenyők kaphatóak. A Nordmann métere 8 ezer forint, a darabárasok 17 és 25 ezer között mozognak. Kapható még a klasszikus ezüstfenyő, méterenként 5 ezer forintért, valamint a luc, 4 ezerért. 

A vásárlói szokások változatlanok, december elején még óvatosak a vevők. Többségben az utolsó héten vásárolnak fenyőt, az ünnep elmaradhatatlan tartozékát. Az eltérés észrevehető a fenyő formájában. Egyre inkább keresik az alacsony és az úgymond „kecses” példányokat. 

Megkérdeztük: Milyen típusú fenyőt választ karácsonyra?

Szegedi József: – Tavaly vettem műfenyőt, 1,50-est. Az azt megelőző években is azt díszítettem karácsonykor, tizenöt éven át bírta az első. Szerintem az élő fenyőnek nagyobb a varázsa, különösen, ha kisgyermek vagy unoka van a családban. Most már felnőtt mindenki, saját fenyőt vesznek. Nekem meg, a nyolcvan éves papának marad a műfenyő. Sokkal praktikusabb. 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Fanta Zsuzsi: – Egy éves francia bulldogom van, aki minden növényt megrág, úgyhogy nálunk a szükség nagy úr. Pusztán ezért pártolom a műfenyőt, amit a kutyus abszolút nem bánt. De szüleimnél a hagyományos fenyő áll a szobában. Emlékszem gyerekkorom karácsonyaira, máig megmaradt az a jellegzetes illat, ami nekem a nagybetűs ünnepet jelenti. 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Farkas Szabolcs: – Szerintem a fenyő akkor az igazi, ha igazi. Az ideit már megvettük, földlabdásat választottunk, amit később szeretnénk elültetni családi házunk udvarán. Már alig várjuk a pillanatot, kétéves gyermekünknek bizonyára szép emlék lesz, ha felnő. A Nordmann és az ezüst között vacilláltunk, végül az első gondolat lett a nyerő. Szép ünnepünk lesz.

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában