Szívmelengető

2021.12.27. 12:32

Életmentés után ünnepeltek a tatabányai Szent Teréz idősotthonban

Az egyesített szociális intézmények központi karácsonyi ünnepségét a Szent Teréz Idősek Otthonában rendezték meg. Az adventi időszak egy bravúros életmentést is hozott.

Sugár Gabi

Hidas Miklós verset mondott a rendezvényen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Karácsonyi dallal indult az ünnepi program. Az ESZI kórusát dr. Kis József, az intézmény előző igazgatója vezényelte, s kísérte orgonán. A műsorban családjának több tagja is közreműködött: Kis Balázs gitárral, Kis Luca fuvolával, míg dr. Kerekes Ágnes versekkel. Gitárral kísérte még a kórust az intézmény egykori dolgozója, Beckl István. 

Mecsei Ilona, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények (TJ ESZI) igazgatója kiemelte: az adventi időszakban kitárultak a szívek, az ünnepre hangolódtak. Ennek csúcspontja a központi karácsonyi ünnepség, ahol az ESZI kórusát példaképe, az intézmény előző vezetője irányítja. 

A hangszerek hangja, az ének betöltötte a termet. A hangok néha elcsuklottak, könnyesek lettek a szemek. Verset mondott Hidas János, Németh Anikó, Balogh Béláné, s a szeretet történetéről mesélt Rajtó Szabina. Gondozott és gondozó együtt szerepelt. Az ünnepi műsort vendéglátás követte. 

A rendezvény után Mecsei Ilona foglalta össze az adventi eseményeket. Kiemelte: az ESZI minden egységében tartottak rendezvényeket, s köszöntötte a gondozottak mellett munkatársait is. Ünnepséget tartottak a szolgálatoknál, a családsegítőnél, a bentlakásos intézményekben, a hajléktalanok otthonában. Ez utóbbi szép emlékeket ébresztett benne: munkatársai játszották el a betlehemi Jézus születését. Évekkel korábban a családsegítőben hasonló módon készültek a karácsonyra. 

A központi karácsonyi ünnepség közreműködőiForrás: Novotni Ákos / 24 Óra

– A Szent Teréz Idősek Otthonában már pavilononként is megtörtént az ünnepre hangolódás – mondta. – Mindegyik kis műsornak más volt a hangulata, hiszen a szereplők sem voltak azonosak. A bensőségesség, a családias légkör uralta az együttléteket. Egyénre szóló ajándékok mellett sporteszközöket, televíziót, új bútorokat, háztartási gépeket kaptak felajánlóik, támogatóik jóvoltából, s még az udvart is fényfüzérekbe tudták öltöztetni. 

Mecsei Ilona, Pohobics Lajos Róbertné, Szücsné Posztovics IlonaForrás: Novotni Ákos / 24 Óra

A Szent Teréz Idősek Otthonában kétszázan, a Szent Margitban nyolcvanheten élnek. Bentlakásos intézmény még a Füzes Utcai Szent Márton Központ, ahol negyven rászorulót tudnak fogadni a hajléktalanok otthonában, harmincötöt az átmeneti szálláson. Több családnak nyújt segítséget a harmincfős családok átmeneti otthona, és jelenleg négyen laknak a tizenkét főre tervezett gyerekek átmeneti otthonában. A Hegy utcai éjjeli menedékhelyen is csaknem harmincöten vannak, akik az ünnepek alkalmával ajándékokat, tisztálkodószereket kaptak. Az intézményekben 319-en dolgoznak. 

Díjak után bravúros életmentés A közelmúltban a TJ ESZI Szent Teréz Idősek Otthona átvehette a Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjat, amelyet az itt dolgozók a járvány során tanúsított helytállásukért érdemeltek ki. Az adventi időszakban különleges életmentés történt: a Szent Margit Idősek Otthona dolgozója lett rosszul, s munkatársa, Pohobics Lajos Róbertné sietett a segítségére. Hívta a mentőket, akik telefonon segítették, hogy el tudja végezni az újraélesztést. Tettét a város vezetése és az intézmény igazgatója is elismerte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában