előadások

2021.12.04. 21:15

Babitsra emlékeztek online és élőben a Pázmány esztergomi karán

Babits Mihály halálának 80. évfordulóján „Gondos elmerülés a részletekben” címmel rendeztek műhelykonferenciát a Pázmány Péter egyetem esztergomi karán.

Pöltl Zoltán

Babits Mihály halálának 80. évfordulóján „Gondos elmerülés a részletekben” címmel rendeztek műhelykonferenciát a Pázmány Péter egyetem esztergomi karán.

Forrás: 24 Óra

Fotó: beküldött

Esztergom azon kevés magyar városok, települések egyike, mely elmondhatja magáról, hogy költők, írók otthonaként is létezett és létezik. Az pedig külön büszkeséggel töltheti el az itt élőket, hogy a magyar irodalomtörténet két kimagasló alakja is e város falain belül volt jelen, élete egy-egy jelentős korszakában.

Babits az esztergomi előhegyi villa tornácán 1926-ban (Fotó: beküldött / 24 Óra)

Balassa Bálint, a reneszánsz lírikus mellett Babits Mihályra, a 20. századi honi irodalmi élet oszlopos egyéniségére figyel rendszeresen Esztergom és az ide érkezők sokasága. A költő halálának 80. évfordulójára emlékeznek a magyarok, ebből az alkalomból, ennek apropóján egy rendkívül gazdag tartalommal összeállított konferenciát tartottak a Várhegynél található egyetemi karon.

A kétnapos eseményről így szóltak a szervezők:

„Babits Mihály műveinek kritikai kiadásán évtizedek óta két kutatócsoport dolgozik: az MTA ITI BTK munkatársai készítik Babits költői műveinek kritikai kiadását, és immár egy évtizede a PPKE BTK kutatói a prózai művek, műfordítások és az esszék sajtó alá rendezésén dolgoznak. A két kutatócsoport – túl a folyamatos szakmai egyeztetésen – kétévente konferenciát szervez, felváltott helyszíneken. A most esedékes szimpóziumnak karunk adott otthont. A konferencián az egyes művek kritikai kiadásait készítő összes szerkesztő és kutató megszólal, és felveti azokat a szakmai és tudományos problémákat, melyeket munkája során tapasztal. Mivel itt konkrét gyakorlati problémákról van szó, ezek a konferenciák az érdeklődő irodalomszerető közönségnek éppolyan érdekesek, mint a kutatóknak.”

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az Esztergomi Önkormányzat segítségével szervezte a filológiai és textológiai kérdésekkel foglalkozó konferenciát. A „Gondos elmerülés a részletekben” című rendezvényen húsz előadás szólt a költő életének, munkásságának új kutatásokban felfedezett részleteiről, lírai és prózai műveiről.

„Gondos elmerülés a részletekben”

Ez volt a címe az esztergomi rendezvénynek, amelyen többek között hallható volt Mátyus Norbert: A széljegyzetelő Babits, Borbás Andrea: Szövegváltozatok Babits Mihály 1911 és 1919 között keletkezett tanulmányai, Rózsafalvi Zsuzsa: Babits és a mozgófénykép és G. Tóth Franciska: Babits Mihály és Esztergom című tanulmánya, ahogy Horváth Zsuzsa: Chiazmus – nyelv – szubjektív összefüggései Babits Mihály A gólyakalifa című regényében előadása is, valamint Kelevéz Ágnes: Botránykőből érettségi tétel.

Babits Fekete országának változó megítélése és Sebők Melinda: Babits Mihály Berlinben is hallható volt. Az élő expozék mellett továbbá online bejelentkezésen szólt Major Ágnes: Bergsontól József Attiláig, A Cigánydal keletkezés- és hatástörténete, és Káli Anita: Háborús antológia, Babits Mihály háborús versei és kéziratainak összefüggései című előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában