Krumplimustra

2021.11.09. 11:30

Nyakunkon a tél: tatabányai árakat mutatunk, mit érdemes bespájzolni a piacról

A piacokon a szezonális termékek mellett jól megférnek a nyár slágerei is. A tatabányai árusok már felkészülten várják a télire spájzoló vásárlóikat.

Wágner Zsanett

November tájékán már kaphatóak az eltenni való finomságok a megye valamennyi vásárcsarnokában és piacán. Többek között a hálós burgonya is nagyobb kiszerelésben vásárolható, szintúgy a hagyma vagy a téli alma. Tatabányán, az újvárosi piacon roppant színes és széles a választék: a szezonális termékek mellett még a nyár nagy slágerei, de már a téli finomságok is fellelhetőek.

Az árusok szerint sok az eszkimó és kevés a fóka. A vásárlók még alig vásárolnak télire almát, hagymát és burgonyát (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Az Öregpiacon 10-15 kilogrammos kiszerelésekben már kapható a vöröshagyma és a burgonya, de többségüket a vásárcsarnok raktárába „száműzik” az árusok. Azt remélik, a közelgő téli hónapokkal együtt bizonyára megjön a várva várt vásárlói roham is. Egyelőre sok az eszkimó és kevés a fóka.

– Már nem jellemző, hogy bespájzolnak az emberek télire – mondja Lőrincz Miklós. A kofa csak tippel, mikor azt mondja, a világjárvány miatt változott a vásárlói magatartás. Abban viszont biztos, hogy másfél hónap múlva már borsosabb árat kér a zöldségekért és a gyümölcsökért.

– Mindenki a friss árut keresi. Az egy-két nap alatt elfogyasztható mennyiséget viszi. Hogy miért nem tartalékolnak az emberek? Sokan a környező társasházakból jönnek, ahol helyszűke miatt lehetetlen eltenni a télire valót, például a burgonyát, a vöröshagymát, az almát és a répát. Hetente legalább két alkalommal érkezik új szállítmány a piacra.

Mennyi az annyi?

A piaci árak nagyjából megegyeznek a tavalyival. A burgonya kilója legalább 190, de 350 forintért is találni. A káposztát 450-ért árulják, a vöröshagyma 250. Az almából a roppanós és kellemes ízű Idared fogy leginkább, de a lédús Jonagold és az „aranyalma”, a Golden is kelendő. Mindhárom kilónkénti ára 399. A kék szilva lassan kifut, de 799 forintért még kapható. A szezonális mandarinért 800 forintot kérnek. De lehet még magyar szőlőt is találni 6–800 forintos áron, az olasz ennél jóval drágább lehet.

A legtöbb standon ropogós, friss az áru. Színes és széles a kínálat, tisztítatlan, azaz földes árukból is. Például Faluvégi János standjánál zsákszámra kínálja magát a „Laura”. Tipikus télálló burgonyafajta, még a homokszemek is feltűnnek néhány darabon. Vevői úgy viszik, mint a cukrot. Szeretik, mert főzés közben sem esik szét. Az elárusítóhely pultja elé újabb kuncsaft érkezik.

Faluvégi János felkészült: zsákszámra van „Laura” (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

– Nem kertelek, eddig itt volt a legolcsóbb a krumpli, azért jöttem ide – mutat a fekete táblácskára egy éppen most érkező vásárló, amelyre fehér krétával azt rótták, hogy: 190 Ft/kg. – Mivel egyedül élek, magamról kell csak gondoskodom, ezért nem veszek egyszerre nagy mennyiségeket. Mert ha elfogy, legfeljebb leugrok érte.

A tapasztalt kereskedő elmondja, hogy a savanyúságok eltevésének, illetve a befőzőszezon félidejében járunk. Éppen ezért az egyik legkeresettebb cikk az almapaprika és a „lapos” fejes káposzta.

– Általában a szezonális gyümölcs az eladható, most a mandarin és a narancs a soros – mondja a többéves kereskedői tapasztalattal bíró férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában