Meglepő

2021.11.29. 07:00

Akár 500 forint is lehet jövőre a kenyér ára – Gyermelyen is érzik a búza áremelkedését

Az elmúlt évek tőzsdei csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött az őszi búza piacán. A kenyérgabonánk tonnánkénti ára elérheti a 80–90 ezer forintot is. A szakemberek szerint ez az ár és a drágulás megjelenik a liszt, majd a kenyér fogyasztói árában is. A lisztből készült végtermékeknél – százalékosan – két számjegyű áremelkedés várható jövő év elején.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A liszt árában biztosan megjelenik a gabona drágulása, ez pedig a kenyérfronton sem kecsegtet semmi jóval. Az árváltozás jelentősen érintheti a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt.-t, mint hazánk piacvezető tésztagyártóját. Még úgy is, hogy a cég gyakorlatilag a búzatermesztéstől a végterméknek számító tészta előállításáig mindent saját „kézben” tart. Az alapanyagárak drasztikus emelkedésének okairól, következményeiről a gyermelyi nagyvállalat kereskedelmi igazgatóját, Káhn Norbertet kérdeztük.

– A járvány, a megbomlott világpiaci folyamatok és az időjárási kilengések miatt – a jó termés ellenére is – rendkívüli mértékben megdrágult a búza, aminek az ára történelmi csúcson van – emelte ki a szakember. – Már az aratást követően is erőteljes áremelkedés indult meg a piacon, nagy volt a német, lengyel területről a kereslet, mert a nyári esőzések azokban a régióban nagyrészt tönkretették a termést. Eközben a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, Oroszország is adminisztratív eszközökkel szűkítette a külpiaci értékesítését, hogy a belső piacát védje. Emiatt erőteljes külföldi kereslet jelentkezett a magyar piacon is, mégpedig olyan árakon, amivel a feldolgozók – malmok – nehezen tudtak versenyezni, mert az aktuális lisztárak nagyságrendileg kisebb alapanyagárakból lettek kalkulálva.

A búza nagyobb részét a kereskedők és termelők időközben be is tárolták. Hiszen látva a folyamatot, további áremelésre bazírozva, kivártak az értékesítéssel – tovább emelve az árakat –, miközben az ipar az alacsony átmenő készletek miatt vásárlási kényszerben volt, illetve van. Azóta is folyamatosan és drasztikusan emelkedik a búza ára, ami több lépcsőben, de már megjelenik a liszt és az abból készült élelmiszerek árában.

– Nagy a verseny az alapanyagért, a malomipar számára most már az a kérdés, hogy a betakarításig szükséges mennyiséget meg tudja-e szerezni – fogalmazott Káhn Norbert. – Az ősz folyamán az alapanyag mellett az energiaárak is elszálltak, akár több száz százalékos emelkedés is drágítja a termelést, miközben a csomagolóanyagok ára is az „egekben van”. Ezek együttes hatása azt jelenti, hogy további áremelkedés várható a téli hónapokban. Cégünk megnyugtató mennyiségű és jó minőségű készlettel rendelkezik, van azonban még tennivaló beszerzési oldalról az új termésig, így a világpiaci hatások alól nem tudjuk kivonni magunkat. Számunkra is nagyon magas áron áll rendelkezésre az alapanyag, csomagolóanyag és az energia. A liszt és a tésztatermékeknél is kénytelenek voltunk legalább részben lépést tartani a költségnövekedéssel, késleltetve, és kisebb mértékben, de emelnünk kellett a termékeink árát.

Jelenleg olyan folyamatok zajlanak, amelyekre korábban nem volt példa, nehéz tisztán látni és megbecsülni a piaci fejleményeket. De az biztos, hogy a liszt ára a jövő év elején tovább emelkedik, mert a brutálisan megemelkedett működési költségeket már nem lehet kigazdálkodni.

– A tésztafronton, a hazai pozíciók megtartása mellett, sikerült jelentősen növelni az exportunkat, különösen a durumtésztánál, ami visszaigazolta az elmúlt évek fejlesztőmunkáját. Ennek köszönhetően ebben a zavaros időben is biztonságos ellátást nyújtunk – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató. – Ám a tojás árát is jelentősen befolyásolja a takarmány, ahol szintén duplázódó alapanyagárakkal találkozunk, így drágulással is. De nem állunk le a fejlesztésekkel. Folytatjuk a beruházásainkat, vélhetően tavaszra elkészül az új malom, és a következő évben bővítjük tojástermelő kapacitásunkat is.

Akóts József, császári pékmester kis híján negyven esztendeje dolgozik a szakmában. Ez idő alatt – minden bizonnyal – sok mindent megélt már, sok mindent tapasztalt. Az ő véleményére is kíváncsiak voltunk, mit gondol az alapanyagok drasztikus drágulásáról.

– A mi császári üzemünk is Gyermelyről vásárolja a lisztet – jegyezte meg a mester. – Azt ki kell emelni, hogy a gyermelyi cég nagyon korrekt partnerünk. Minőségi terméket kapunk tőlük, pontos szállítással. De a liszt ára valóbban elszabadult. A tavalyi árakhoz képest a mostaniak ötven százalékkal magasabbak. És akkor még nem is említettük a munkabérek emelkedését, a javítási-, szállítási- és energiaköltségek drágulását. Ezek mind-mind rárakódnak a termékre.

Véleményem szerint a kenyér esetében – több lépcsőben – mintegy 40 százalékos árváltozással lehet kalkulálni. Igyekszünk némi fokozatosságot tartani, igazodva a liszt drágulásához. Úgy gondolom, egy kiló fehér kenyér ára jövő év elejére elérheti akár az 500 forintot is. Ami pedig még tovább nehezíti a pékségek a dolgát, hogy a sütőiparban szinte nincs munkaerő-utánpótlás.

Csúcson van

Egyre drágább a búza, kilenc­éves csúcson van az ára a terménytőzsdén, így hamarosan az egekbe szállhat a liszt és – folyományaként – a kenyér ára is. A problémát elsősorban az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság talán még soha nem nézett szembe olyan helyzettel, amilyen a jelenleg kialakult. Azaz, hogy rövid idő alatt a végtermék árának minden komponense egyszerre, ugrásszerűen emelkedjen. Drágább lett az energia, a munkaerő, a termékhez a hozzáférés, az olaj ára és az alapanyagokért is jócskán többet kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában