ünnepre hangolva

2021.11.27. 14:08

Adventi programkavalkád a megyében: az ünnepi hangulat mindenütt garantált

Vasárnap megkezdődik az adventi időszak, megyénk több településén is programokkal készülnek a hétvégén. Ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül. A rendezvényekre ellátogatók ne felejtsék el, hogy sok helyen védettségi igazolványra is szükség van.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Esztergomi járás

Dorog

Szombaton a hagyományokhoz híven 17 órakor gyújtják meg a Hősök terénél az adventi koszorú első gyertyáját.

Esztergom

Szintén 17 órakor gyújtják meg a gyertyát az esztergomi Széchenyi téren, ahol emellett már programokkal is várják az érdeklődőket. 17–21 óra között minden órában ingyenes adventi kisvonat szeli a várost. 17 óra 15-től jégtáncbemutató is lesz a főtéren, 17 óra 30-kor pedig új helyszínen, a Kis-Duna sétányon nyitja meg kapuit a vásár. A nap további részében fellép a városban Lattmann Béla és zenekara és Tóth Andi is.

Csolnok

Vasárnap 16 órakor a Wagenhoffer kórus lép fel a Szent János parkban, majd a forgatókönyv szerint az Edo és Toma akusztikus koncertjével folytatódik a program. Az első gyertyát Rajk János atya gyújtja meg.

Lábatlan

Vasárnap a Március 15-e téren 14 órától fogadja a látogatókat az adventi vásár, majd 14 óra 30-tól fellép a Napvilág Zenekar, ezt követően 15 óra 15-től Betlehemi királyok gólyalábas óriásbábos előadás lesz. 16 órakor Színek és fények címmel kiállítás nyílik a Gerenday Közösségi Házban. 17 órakor Gájer Bálint és zenekara koncertezik a városban, 18 órakor meggyújtják a gyertyát, 18 óra 15-től pedig a Project Prometheus Egyesület tűz­zsonglőr bemutatót tart.

Mogyorósbánya

Vasárnap 15 órakor nyitják meg az adventi vásárt a Fő téren. Fellépnek a helyi óvodások, iskolások is, majd a Mogyorósbányai Fúvószenekar koncertje után meggyújtják a gyertyát.

Piliscsév

Minden adventi vasárnapon közös teázással, forralt borozással egybekötött gyertyagyújtásokat tartanak. Az első alkalmon 17 órakor az Őszirózsa dalkör kis műsorral készül az érdeklődőknek.

Tát

Vasárnap adventi családi napot tartanak a kultúrházban. 10–18 óra között kézműves-foglalkozásokat is tartanak, a gyermekek többek között mézeskalácsot készíthetnek, gyertyát önthetnek, 16 órától fellép a Kalimpa zenekar. Az emeleten Angyalok vigyáznak ránk címmel kiállítás nyílik a Táti Szerdai Festők alkotásaiból.

Bajót

A község közös adventi koszorújának első gyertyáját szombaton délután negyed ötkor gyújtják meg a művelődési ház melletti rendezvénytéren.

Nyergesújfalu

A szombati adventnyitó délután 14 órakor kezdődik a felújított Tó utcában. A folytatásban kézművesvásár várja az érdeklődőket a polgármesteri hivatal épülete mögött, majd a Kern­stok Galériában megnyitják a Nyergesújfalu és Tát állatvilága, természeti szépségei Facebook-oldal készítőinek fotóiból rendezett kiállítást. Tóth Andi és zenekara karácsonyi slágerekkel koncertezik a városháza belső parkolójában, a Szent Mihály templomban pedig a helyi zeneiskola tanárai muzsikálnak. A római katolikus egyházközség adventnyitó liturgiája 17 óra 30-kor kezdődik a Szent István téren, majd a gyertyagyújtást követően indul a hagyományos zenés forraltborozás a városháza udvarán, misét tartanak a templomban.

Kisbéri járás

Kisbér

A katolikus templom melletti téren gyújtják meg az első adventi gyertyát szombaton 16 órakor. Szintén ezen a napon zárul le a város lakói számára szervezett Ablakvadászat nevű akció jelentkezési határideje is. A kezdeményezésben a lakosság segítségét kérték, akik utcára néző ablakuk feldíszítését vállalják az adventi visszaszámlálás alatt. Az ablakjárók decemberben ezeket a számmal ellátott, kivilágított ablakokat járják körbe, melyek az adott naptól kezdődően ünnepi díszben pompáznak.

Súr

A Szabadság téren kezdődik az Adventi alkalmak elnevezésű eseménysorozat vasárnap, ahol 18 órakor az adventköszöntőn Sógorka Miklós polgármester tart majd beszédet.

Komáromi járás

Ács

Vasárnap 16 órakor az Ács-Pénzásás nyugdíjasklub az első gyertyagyújtást tartja. A rendezvény a pihenő parkban lesz. Vasárnap 17 órakor a Zichy parkban lesz gyertyagyújtás, Markó Renáta és az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói működnek közre.

Bábolna

Vasárnaponként közös éneklésre várják azokat, akik szívesen énekelnének közösen adventi dalokat. A program vasárnap 17 órakor kezdődik a város betleheménél, a katolikus templom előtt.

Csém

Vasárnap 16 órakor kezdődik a közös gyertyagyújtás. A gyerekek és a felnőttek is készülnek adventi versekkel, az érdeklődőket pedig teával, forralt borral és aprósüteménnyel várják.

Komárom

A Szabadság téren vasárnap 17 órakor gyújtják meg az első gyertyát a történelmi egyházak képviselőivel. 17 óra 30-kor Farkasházi Réka és a Tintanyúl karácsonyi koncertjét, majd 18 óra 45-től Wolf Kati műsorát lehet megtekinteni, illetve meghallgatni.

Nagyigmánd

Minden adventi vasárnapon 17 órától a katolikus hittanos gyerekek adventi gondolatokat osztanak meg az ünneplőkkel a település betleheménél. Vasárnap az Árgyélus Néptáncegyüttes lép fel.

Oroszlányi járás

Oroszlány

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár hatodik alkalommal szervez kulturális programsort az ünnepek előtt. Az első hétvégén a kiállítóteremben Zsombolyai Mária Szépségbarangolás című festményei láthatóak fél 3-tól, egy órával később a 30. Adventi Népdalköri Találkozó dalostalálkozó kezdődik a kamarateremben. Lazók Zoltán polgármester 18 órakor gyújtja meg a városi körforgalom központi koszorújának első gyertyáját, majd Vadkerti Imre és zenekara, valamint a Helka Banda fellépése zárja a bányászváros első adventi hétvégéjét.

Szákszend

Adventi harangkoncert lesz. A Szironta együttes műsorában amerikai kéziharangok, handbellek szólalnak meg, december első napján 18 óra 30-tól a faluházban.

Bokod

Az első nagyszabású program december 4-én 15 óra 30-kor kezdődik, az adventi koncertet a református egyház szervezi.

Dad

A helyi református iskola ad adventnyitó műsort vasárnap 15 órakor, a József Attila Kultúrotthonban, melyet adventi vásár kísér.

Kecskéd

Vasárnap 10 óra 30-kor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Anna templomban, ezután a Kecskédi Német Nemzetiségi Dalárda ünnepi műsorát hallhatják, láthatják az érdeklődők. Végül a templom előtti téren felállított koszorú első gyertyáját is meggyújtják.

Kömlőd

Vasárnap 16 órakor a polgármesteri hivatal előtt lesz gyertyagyújtás.

Tatai járás

Dunaalmás

A Csokonai parkba várják az érdeklődőket 16 óra 30 perckor, ahol a Vadvirág Dalkör és Szűcs József ad műsort. Mini adventi vásár is lesz, a gyerekek sétalovagolhatnak, vagy szamár hátára is pattanhatnak. A résztvevőket forró teával, forralt borral kínálják majd.

Naszály

Szombaton 9 és 12 óra között a református gyülekezeti házban adventi játszóház várja a gyerekeket. Lehet karácsonyi díszeket, ajándékokat készíteni, népi gyermekjátékokat kipróbálni, lesz sütemény és tea is. A szervezők szívesen látják a szülőket is.

Tata

Pénteken 16 órától, szombaton és vasárnap délután kettőtől várja az érdeklődőket a tatai adventi vásár a Kossuth téren. A szervezők azt ígérik, hogy advent idején, minden hétvégén kóstoló és gasztrovetélkedő is lesz.

Tatabányai járás

Tatabánya

Ünnepi fényekkel, korcsolyapályával, vásárral, vasárnaponként pedig gyertyagyújtással várják majd a város az idei karácsonyt. Vasárnap 16.30-kor a diákokkal közösen veszik birtokba a Megyeháza téren a jégpályát, majd 17 órakor az Árpád téren az Országos Musical és Operett Kurzus Társulat adventi műsorával hangolódnak az ünnepekre és meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Bár Felsőgallán a művelődési ház még zárva van, zenés irodalmi és képzőművészet sorozatának, a Művész FAL-nak ez sem állhatja útját: adventi gálaműsorukra vasárnap 15 órakor a Széchenyi István Átalános Iskolában kerül sor, amelyben az iskola tanulói, valamint a Tatabányai Madrigálegyüttes és Rigó Gábor gitárművész lép fel. Vasárnap 16 órakor a felsőgallai advent a Szűz Mária Szent Neve templomban folytatódik a Christkindl-vel, Alsógalla és Felsőgalla fiataljai pásztorjátékával. Vasárnap 17 órakor Bánhidán is várja adventi program a városrész lakóit. A Puskin Művelődési Ház előtt adventi vasárnapokon gyertyagyújtás, műsor és puncsos, forraltboros, zsíros kenyeres vendéglátás hangolja az ünnepre a résztvevőket. A fellépők sora Tatabánya művészeti közösségeiből áll.

Héreg

A Pásztorházi Piacon és Közösségi Téren november 27-ére felállítják a falu karácsonyfáját. Lesz lángos, tea a szokásos délelőtti piacnapon és bárki hozhat magával díszeket a fára.

Tarján

Vasárnap 17 órától adventi kiállításmegnyitó lesz a katolikus templomban. Magyar Krisztina grafikus alkotásait január közepéig lehet megtekinteni. Az adventi időszakban minden nap más portán gyúlnak ki a fények a faluban.

Szomor

Világító adventi kalendárium várja a falu lakóit az adventi időszakban. Huszonnégy család közreműködésével naponta gyúlnak fel a fények karácsonyig, hogy ünnepi hangulatba öltöztessék a települést.

Nemes célt is szolgált az Advent-elő

Környén a koronavírus-járvány miatt nem a művelődési ház falai között, hanem a főtéren rendezték meg az Advent-elő programot.

A település honlapjának beszámolója szerint a 21 környei és környékbeli kézműves, őstermelő igazi karácsonyi hangulatot varázsolt a térre csodálatos portékáikkal. A művelődési ház előtti jurtában gravírozó gyerekek, felnőttek forintjai is nemes célt szolgáltak, hiszen a bevételt Zsovi Gravír a Plüss Kommandónak ajánlotta fel, ők koraszülött csecsemők életmentő készülékeinek vásárlására fordítják az adományokat. Bár a tervezett Szivárványos Panka című mesejáték elmaradt, a KaDarKölykök és mestereik két fantasztikus akusztikus koncerttel érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában