oktatás

2021.10.13. 14:14

Új lehetőségek nyílnak a szakképzés számára a duális rendszerben

Gyökeresen megváltozik a szakképzés struktúrája és filozófiája. Ezzel együtt a munkaerő-tervezés módszere is. A gimnázium, a technikum és a szakképző iskola jelenti az oktatási irányt.

Petrik József

A keddi, Tatán rendezett szakmai fórum előadói és meghívott vendégei

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A foglalkoztatási paktum szakmai fórumát október 12-én kedden, Tatán tartották az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központban. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum együttműködés megerősítése 2018–2020 elnevezésű projektről Popovics György, a megyei közgyűlés és a foglalkoztatási fórum elnöke számolt be. Kiemelte, hogy a paktum 2016-ban kezdte meg munkáját.

Eredetileg 397 millió forintos támogatással, amelyet 2022. év júniusáig további 300 millióval „erősítettek meg”. Ez biztosítja, hogy a 2021-től 2022 derekáig terjedő időszakban is lehetőség nyíljon a munkavállalók és a foglalkoztatók felkarolására. A paktum elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetűek munkához jutását, illetve a munkaerő-piacon maradását elősegítse. A 2022–2027-es időszakban, szűkebb hazánkban a foglalkoztatási paktum 3,1 milliárdos uniós forráshoz jut.

A keddi, Tatán rendezett szakmai fórum előadói és meghívott vendégei (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Pákozdi Szabolcs, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója egyebek mellett azt emelte ki, hogy a szakképzés rendszere teljesen átalakult. Az ágazati alapoktatás a szakképző intézményekben zajlik, miközben a szakmai „nevelés” helyszíne a vállalati környezet. Együttműködési megállapodás köttetik az iskola és a cég között, szakképzési munkaszerződés pedig a vállalat és a tanuló között. Ez alapján munkabért fizet a cég az alkalmazott tanulónak. Viszont a vállalat a duális képzés ideje alatt adókedvezményben részesül, sőt, a fiatal eredményes vizsgáját követően, jelentős, úgynevezett sikerdíjra is számíthat az a vállalat, ahol a hallgató gyakorlati felkészítése zajlott.

Pozsgay Zoltán, a Güntner-Tata Kft. oktatási vezetője a társaságnál folytatott gyakorlati oktatás tapasztalatairól szólt. Nagyné Zölde Mónika, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője egyebek mellett megjegyezte, hogy a felnőttképzés terén a múlthoz képest a munkáltató igényeinek irányában történt elmozdulás. A támogatások napjainkban már nem az álláskeresőt támogatják, hanem a munkavállaló képzését, átképzését. Az új ciklusban erre lesz forrás, miközben a bérjellegű támogatások lassan kivezetődnek a rendszerből.

A szakmai felkészítés számokban

A Tatabányai Szakképzési Centrumban 20 ágazat közül választhatnak a diákok. Hatvan szakmát tanítanak a TSZC-nél a 10., illetve a 11–13. évfolyamokon. Az idén az ágazati alapvizsgát 582-en tették le, kifejezetten jónak mondható, 3,9-es tanulmányi átlaggal. A szakképzési centrumnak 88 duális partnere van, akik foglalkoztatni tudnak tanulókat. 540 oktatót dolgozik a TSZC-nél és több mint 200-ra tehető a szakértők száma. Jelenleg 330 hallgató vesz részt duális oktatásban, és a tanulók 94 százaléka vállalati környezetben sajátíthatja el a szakmához szükséges ismereteket.

A diákok egy bizonyos ágazati képzésre jelentkeznek az iskoláknál, majd a sikeres alapvizsga után választanak a fent­ említett 60 szakma valamelyikéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában