Flashmob

2021.10.15. 14:35

Megható videó a fehér bot napján: ipari hulladékkal zenéltek gyerekek Esztergomban

Egyedi hangkeltő eszközökkel adtak elő különleges performanszt. A vakok és gyengénlátók világnapjára hívták fel a figyelmet.

Pöltl Zoltán

Hangot adunk! címmel emlékezetes és zajos flashmobot szervezett az október 15-én Eurohíd Alapítvány Esztergom főterére. Az eseményre a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő IRMÁK Támogatott Lakhatás fiataljai készítettek hangszereket ipari hulladékból.

Az egyik egy kábelelvezető flexicső volt, a másik pedig elhasználódott számítógép-klaviatúra. A flexicső megpörgetésével váltakozó magasságú, fütyülő hangot lehetett kelteni, a klaviatúra pedig a ritmushangszer volt.

Rimóczi István, a Bélaműhely vezetője vezényelte a flashmob-zenekart (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

A hangulatos akcióhoz a Montágh Imre készségfejlesztő iskola diákjainak és tanárainak egy csoportja is csatlakozott. A megmozdulás célja az volt, hogy a szélesebb közönség figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátságos világára, a közösségi helyeken, közterületeken őket segítő akadálymentesítés fontosságára, a társadalomba való beilleszkedésük segítésére irányítsák.

Rimóczi István, a Bélaműhely vezetője, aki az ipari hulladékokból készült hangszerek megálmodója és a zenekar vezényléséért felelős irányító volt, az akcióról azt is elmondta, hogy ezeket az instrumentumokat pár napja megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberekkel közösen készítették el.

Ezek is érdekelhetik