ksh

2021.10.25. 11:31

Majd' kétszer annyi balesetet okoztak az ittas sofőrök az idén, mint tavaly

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben kiadott, Fókuszban a megyék című összeállításából kiderült, hogy megyénk a közúti balesetek számát tekintve az országos átlagba tartozik.

Kemma.hu

A 41 éves utasa meghalt

Forrás: police.hu

Nincs nagy különbség a megyék között, ha közúti közlekedési balesetről van szó – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben kiadott, Fókuszban a megyék című összeállításából, amely többek között a baleseti mutatók alapján rangsorolja a megyéket 2021 első féléve alapján. Míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tízezer lakosra 4,5 eset jutott, addig a megyék között Hevesben a legrosszabb a helyzet: ott ez a szám 7,4. Ugyanakkor Budapesten 7,8 baleset jut tízezer lakosra. Budapesten kívül még Vas és Heves megye ugrik az országos átlag fölé a 7,4-es esetszámával. Az országos átlag egyébként 6,4; efölött még Békés, Veszprém és Bács-Kiskun megye van.

Országos szinten az egy évvel korábbinál 3,8 százalékkal többen, összesen 8209-en sérültek meg az idei év első hat hónapjában. Az érintettek 24 százaléka súlyosan, 73 százaléka könnyebben sérült, és 206-an életüket vesztették. A balesetek 3,0 százaléka végződött halállal, az ilyen tragédiák aránya Fejér megyében volt a legmagasabb (5,7 százalék), míg a súlyos sérüléssel járóké pedig Komárom-Esztergom megyében (41 százalék).

https://public.flourish.studio/visualisation/7626597/

A KSH tájékoztatása szerint 2021 első félévében 191 baleset következett be szűkebb hazánk útjain, ami az országosnak 3,1 százaléka volt. Számuk a megyék közül a második legnagyobb mértékben, több, mint ötödével emelkedett a járvány által sújtott előző év első félévéhez képest, de közel negyedével kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli, 2019-es első félévben.

Az ittasan balesetet okozó sofőrök száma megugrott az idén. Az egyik ilyen baleset, amely ráadásul emberéletet is követelt, májusban történt Tarján és Gyermely között. Az idén az elő félévben Komárom-Esztergom megyében összesen 107 könnyű sérüléses, 79 súlyos, valamint öt halálos baleset történt. A sérültek számát tekintve 180-an szenvedtek könnyű, 91-en súlyos sérülést, és öten veszítették életüket. Tavaly az első félévben több tragédia történt az utakon, akkor tíz ember veszítette életét az év első hat hónapjában útjainkon.

https://public.flourish.studio/visualisation/7626544/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában