kihagyás után

2021.10.07. 17:14

Itt a pontos dátum: ismét lesz lehalászás az Öreg-tavon

Egy év kihagyás után október 15-e és 17-e között ismét megrendezik az Öreg-tavi nagy halászatot, erről tartottak sajtótájékoztatót Tatán.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ennek apropóján tartottak október 7-én csütörtökön tájékoztatót a gyönyörűen felújított Esterházy-kastélyban.

Három nap

Október 15-én 17 órakor nyitják meg hivatalosan az Öreg-tavi nagy halászatot. Ezen a napon tartja az Által-ér Szövetség is az éves közgyűlését. A lehalászás az Öreg-tavon másnap, azaz szombaton 7 órakor kezdődik. Délben lesz a halászáldás, majd a zenés, táncos műsorok következnek szinte fogószínpadszerűen.

A háromnapos rendezvénysorozat kísérő programjai között szerepelnek vásári komédiások, bohócok bemutatói, kézműves játszóház, és még baba-mama sarkot is kialakítanak. A fesztivál vasárnap 22 órakor zárul.

Az eseményen részt vett Michl József polgármester, Berczelly Attila, a Városkapu Zrt. vezérigazgatója, Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. első embere. A zrt. nyújt szakmai támogatást a tavat kezelő Öreg-tó Halászati Kft.-nek, amelynek újdonsült vezetője, Heitz Ferenc is megjelent a rendezvényen. A házigazdákat Pálházy Nándor, az Esterházy-kastély vezetője képviselte, a Kuny Domokos Múzeumot pedig Scmidtmayer Richárd igazgató.

Michl József elmondta, tavaly ugyan a ”halfesztivál” elmaradt, de a munkát, a lehalászást azért elvégezték. Idén lehetőség nyílik arra, hogy ismét ünnepet varázsoljanak az eseményből. Berczelly Attila szerint ez a programsorozat közösségi élmény történelmi környezetben – vár, kastély, halászat –, amely a vendégek számra együtt és egyszerre elérhető. Nevezhetik fesztiválnak is, ám elsősorban mégis csak halászat...

Pálházy Nándor kiemelte, hogy történelmet szeretnének adni az idelátogatóknak, illetve megmutatni, hogy a tó valóban olyan szép, mint a képeken. Schmidtmayer Richárd pedig azt erősítette meg, hogy a múzeum régóta együttműködik, közreműködik a programok színesítésében.

Lévai Ferenc, halászemberhez méltóan megjegyezte, hogy a tatai tó esetében életmentő, hogy halat tartanak, nevelek benne. Évente pedig mintegy 1500 mázsa pikkelyest ki is kell fogni a mederből. Majd hozzátette, az Öreg-tó hazánk első épített halastava, amelyet 1401-ben Zsigmond király utasítására alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában