dalos ünnep

2021.09.05. 14:15

92 évesen búcsúzik a Szlovák Dalkörtől János bácsi

Kiprich János több mint tizenöt éve a Szlovák Dalkör tagja. Kettős ünnepség keretében köszöntötték János bácsit.

S. G.

Tisch Ágnes, Kiprich János és Mazalin Zoltánné a féltető alatt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Kettős ünnepre invitálta tagjait csütörtökön a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a dalkör. A Szlovák Ház udvarán megtartott összejövetelen adták át a 1,5 millió forint pályázati támogatásból megvalósuló féltetőt és a felújított fészert, a „sopát”. Köszöntötték a 92 éves Kiprich Jánost is, aki több mint tizenöt éven át volt a Szlovák Dalkör tagja.

Mazalin Zoltánné, az önkormányzat elnöke üdvözölte az érkezőket, majd Tisch Ágnes elnökhelyettes ismertette a féltető megvalósulásának körülményeit. A múzeumi értékeket őrző fészer sok helyen beázott, ezért a tetejét megerősítették, az oldalára is műanyag borítást helyeztek, hogy megóvják az itt őrzött, földműveléshez, állattenyésztéshez tartozó korabeli eszközöket, amelyek között még névvel ellátott liszteszsákok is szerepelnek.

A 30 négyzetméteres vörösfenyőből készült féltető a fészer elé épült. Helyi vállalkozó irányításával és a csoportok férfi tagjainak önkéntes munkájával valósult meg a beruházás, amely lehetővé teszi kültéri rendezvények megtartását is.

Tisch Ágnes, Kiprich János és Mazalin Zoltánné a féltető alatt
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Több mint tizenöt éve a dalkör tagja Kiprich János. A hamarosan 92. évébe lépő volt tagtársuktól is elköszöntek az énekesek. Mazalin Zoltánné elnök és Ambrus Lajosné, a dalkör vezetője adta át azt a képeskönyvet, amely az elmúlt időszak jelentősebb állomásait tartalmazta. Benne képek fellépésekről, utazásokról, a vértesszőlősi, tardosi dalosokkal együtt létrehozott Vértes-Gerecse Dalkörről. Ároni áldással és János bácsi édesapjától örökölt Magas jege­nyefán című nótával köszönték meg az örökifjú tag munkáját.

Sokat gyakorolt

Barátai unszolására csatlakozott másfél évtizede a dalkörhöz Kiprich János. Meggyűlt a baja a szlovákkal – mondta, hiszen korábban nem ismerte a nyelvet. Otthon sokat kellett gyakorolnia szereplések előtt. Sokszor azt sem tudta, mit énekel, de becsülettel helytállt a színpadon. Fantasztikus élményekkel gazdagodott az elmúlt másfél évtizedben a dalkörben – mondta mosolyogva. Fájós lába, és dereka miatt azonban már nem tudja vállalni a fellépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában