megyejáró

2021.09.12. 11:37

Bemutatkozik Vértesszőlős, ahol megújult Samu birodalma

Telt házzal működnek az oktatási, nevelési intézmények; új bölcsőde és kerékpáros turisztikai központ épül a településen, s az elmúlt két évben csaknem háromszázzal emelkedett az itt élők száma. Vértesszőlősön jártunk.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A közelmúltban jelentették be a település egyik legkiemelkedőbb projektjét: megújul a csaknem ötven éve átadott múzeum, amely kiegészül háromszáz fő befogadására alkalmas konferenciateremmel, szabadtéri színpaddal, a neszmélyi borvidéket bemutató vinotékával, s bakancsos és a kerékpáros turizmust kiszolgáló részleggel.

Külső buszparkolót is kialakítanak a vasút másik oldalán annak érdekében, hogy a belső úthálózatot minimálisan terheljék a kirándulók, s a vasútállomás területének felújítása is egyeztetés alatt van.

Az új építésű településrészre játszótér épül (Fotó: Sugár Gabi / 24 Óra)

Több folyamatban lévő fejlesztés zajlik a faluban. A sporttelep teljes energetikai felújításának eredményeként a korszerűtlen gázfűtést elektromosra cserélik. A hőszivattyúknak, s a rajta lévő napelemeknek köszönhetően a fűtés és a melegvíz-fogyasztás költsége szinte nullázódik.

Szivattyú és klíma az óvodában

A Vértesszőlősi Samufalvi Óvoda és Bölcsődének a közelmúltban a Grundfos Kft. új szivattyút adományozott. Emellett a Településfásítási program keretében elnyert pályázatnak köszönhetően nyolc fát is ültettek a gyermekparadicsom udvarában. A nagy meleg miatt pedig az elmúlt időszakban klímát is kiépítettek, hogy a gyerekek jobban érezzék magukat a tikkasztó nyári hőségben.

Az iskola, óvoda közös udvarán lévő légtartásos sátorral borított műfüves futballpályát téliesítik, új öltözőket építenek. Ezt taotámogatással valósítják meg.

A fogorvosi rendelő jelenleg az egészségház emeletén van, s nem megoldott az akadálymentesítése. Az új községi könyvtár épületébe helyezik majd át, s építik ki a szükséges infrastruktúrát. Ugyanakkor az emeleti megüresedett rendelő helyén védőnői szolgálati lakást alakítanak ki a Magyar Falu Program 15 milliós támogatásából.

– Beltéri útfelújításra is pályázunk – tette hozzá Nagy Csaba polgármester. – Jövő év elejére megújulhat a Széchenyi, a Gagarin, és a Kossuth utca burkolata.

A falu új építésű lakóházaiból álló részére játszóteret telepítenek, ahol sportolási lehetőség is várja a családokat.

Papír és elektronikai eszközök leadása

Hétfőn 14 és 17 óra között a Templom utcai tűzoltószertárnál papírgyűjtést szervez a Vértesszőlősi Általános Iskola. A papírt kötözve, a kartont kötegelve lehet mérlegre rakni. Szeptember 28-án 9-11, illetve 15 és 18 óra között az elektronikai eszközöket gyűjti össze az iskola a Templom utca 35. szám alatti területen. A hűtőket kompresszorral együtt kérik majd leadni.

Szüreti felvonulást és bált tartanak

Szeptember 25-én 14 óra 30-kor kezdődik a hagyományos szüretünnep a Tájháznál. A felvonulás a hegybíró jelentésével indul, majd az esti bálon a Bajor Bőrnadrágos Banda zenél.

– Nincs értékesítésre szánt belterületi ingatlan Vértesszőlősön, pedig vannak érdeklődők. Ennek egyik oka lehet a két járás közelsége, s minden elérhető: autópálya, vasút, kikapcsolódási lehetőség. Településünk képviselő-testülete azonban úgy határozott, egyelőre új területeket nem vonunk belterületi használatba. Úgy érezzük, Szőlős elérte infrastrukturális működőképessége határait. Kiváló, jól felszerelt intézményeink maximális kihasználtsággal működnek.

Mesterkezek kiállítása

A közelmúltban szervezték meg a Közösségi Ház és Könyvtárban a Mesterkezek kiállítást, ahol 25 alkotó 86 munkáját lehetett megtekinteni. A tárlat vendégkiállítója Barcsa Pál neszmélyi festőművész volt. Főként szőlőműveléssel kapcsolatos munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

Nagy szünet után végre augusztus utolsó hétvégéjén falunapot rendeztek a településen. Hatalmas volt az érdeklődés, vidékről is érkeztek vendégek, összesen 1700 karszalagot osztottak ki a szervezők.

– Kiváló volt a hangulat, a fellépők nagy sikert arattak, s a főzőversenyre is már tíz csapat jelentkezett, akik között több olyan helyi közösség, család volt, akik korábban még nem vettek részt hasonló programon. Már készülünk a szüreti ünnepünkre, amely szeptember 25-én lesz, s megkezdődött a legnagyobb programunk, a Böllérverseny szervezése is, amelyet 2022 januárjában bonyolítunk le. Idén sajnos nem tudtuk megrendezni, de előtte háromezernél is több látogatót vonzott a különleges gasztronómiai programunk, ahol kiváló, és az adott tájegységekre jellemző finomságokkal készülnek a hozzánk érkező külföldi és hazai csapatok.

Bölcsőde épül a Baromállási dűlőben

Kiemelt jelentősége van annak a TOP-os pályázatnak, amely segítségével a Baromállási dűlőben két csoportos, 24 gyermek ellátását biztosító bölcsődét hoznak létre. A Tatabányához közeli településrészen hétszázan élnek. Sok kisgyermekes család, akik számára problémát jelent nap mint nap a gyerekek intézményi elhelyezése.

– Az építési engedély már elkészült, napokon belül kiírjuk a közbeszerzési eljárást. A bölcsődéhez vezető út, a Duna dűlő aszfaltozását a Magyar Falu Program segítségével pedig már meg is oldottuk. Várhatóan 2022-re készül el az új létesítmény, a bölcsőde – mondta a polgármester. Hozzátette: Vértesszőlős lakóinak száma folyamatosan növekszik. Jelenleg 3545-en, három éve 3286-an, és öt évvel ezelőtt 3264-en éltek a faluban. Nagyon sok a kisgyermek, akiknek az elhelyezéséről folyamatosan kell gondoskodni. Néhány évvel ezelőtt 15–20, manapság nem ritka a 30 fős osztálylétszám sem az iskolában.

Megújul a bemutatóhely

Nemrégiben jelentették be a település egyik legkiemelkedőbb projektjét. – A Samu-napon számoltak be a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyét, a vértesszőlősi előembertelepet érintő projektről. Megújul a csaknem ötven éve átadott múzeum, amely kiegészül háromszáz fő befogadására alkalmas konferenciateremmel, szabadtéri színpaddal.

Vásáros Zsolt a tervekkel (Fotó: beküldött)

A Neszmélyi borvidéket bemutató vinotéka és a bakancsos, kerékpáros turizmust kiszolgáló részleggel is bővül a létesítmény – mondta Nagy Csaba polgármester.

Két új kerékpárút is épül a baji szőlőhegy és Vértestolna felé. A beruházással Vértesszőlős a környék turisztikái térképén teljesen új pozícióba kerülhet.

– A kerékpáros centrumban lesznek öltözők, zuhanyzók, kerékpárkölcsönző, üzemel majd büfé. A konferenciateremben esküvőket, nagyobb volumenű eseményeket lehet rendezni, a kerékpáros centrum főként az átlagemberek számára jelent lehetőséget a felüdülésre.

Mindezek újabb lehetőséget jelenthetnek a szállásadóknak, és a borászati körforgásba is bekerülhet a település a helyi gazdák nedűivel.

A terveket Vasáros Zsolt építész mutatta be.

Fókuszban a mozgás

Három évvel ezelőtt adták át a gyönyörűen kialakított Vértesszőlősi Samufalvi Óvodát és Bölcsődét a település központjában. Az intézmény teljes kihasználtsággal működik, az óvodában öt vegyes csoport, a bölcsődében további kettő várja a kicsiket. A tanév végén 46 tanköteles gyermekből 35 ment iskolába, ugyanakkor 37 új nebulót vettek fel.

A bölcsődében kiváló környezet várja a legkisebbeket (Fotó: Sugár Gabi / 24 Óra)

Az intézményben a mozgás, a játék és a szlovák nemzetiségi nevelés áll a középpontban. A fejlesztéseket helyben kapják a gyerekek, sószoba is rendelkezésükre áll, illetve a Samu tehetséggondozó műhely.

Segít és partner a megye

Új, kétcsoportos, tehát 24 férőhelyes bölcsőde szolgálhatja majd a családokat Vértesszőlős külterületi részén, a Baromállás dűlőben. Ha sikeres a közbeszerzés szeptemberben már kezdődhet is az építkezés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert 280 millió forintból – mondta el Nagy Csaba, Vértesszőlős polgármestere.

A közel ezer ember által lakott Baromállás dűlőből nincs közvetlen átjárás a településre, így önmagában a lélekszám is indokolja ezt a fejlesztést.

– A bölcsőde építésével elősegítjük, hogy a szülők hamarabb munkába állhassanak – hangsúlyozta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

Az összeállítás a VÉRTESSZŐLŐSI ÖNKORMÁNYZAT támogatásával készült.

Címkék#megyejáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában