megyejáró

2021.09.28. 11:30

Bemutatkozik Piliscsév, a Pincefalujáról híres hangulatos település

Egy kistelepülés életében fontos, hogy az önkormányzat élni tudjon a pályázati lehetőségekkel, hiszen anélkül az adott községben szinte lehetetlen elvégezni nagyobb horderejű fejlesztést. Piliscsév vezetése nem csak terveket fogalmaz meg, hanem a Magyar Falu Program révén meg is valósítja.

Walczer Patrik

Kosztkáné Rokolya Bernadett büszke a szüreti utcai dekorációra, melyet sokan megcsodáltak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Bár a pandémia alatt a legtöbb településen a védekezéssel voltak elfoglalva, azért a háttérben továbbra is folyt a munka, az önkormányzatok pedig ugyanúgy dolgoztak a pályázatokon.

Rendezvények

Az önkormányzat a pandémia ellenére is megtartott néhány rendezvényt. A helyiek részt vehettek a szlovák tematikus napon, a páros találkozó keretében Tárkányba is utazhattak.

– Azt gondolom, hogy a kistelepüléseknek óriási segítséget jelentenek a Magyar Falu Program pályázatai. Piliscséven például a Béke utca 70–116. közötti szakaszon, illetve az Urbanics utca egy részén is megújult a járda. Az anyagköltségre 5 millió forint támogatást kaptunk, a munkadíjat pedig az önkormányzat saját költségvetéséből fizette – mondta Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester, majd hozzátette: fontos, hogy egységes utcaképet alakítsanak ki, ehhez pedig nagyban hozzájárult a két járdafelújítás is.

Az intézmények korszerűsítése is fontos az önkormányzat számára. Az előző esztendőben a Magyar Falu Programban 25,2 millió forintból elvégezték a Piliscsévi „Aranykapu” Óvoda-bölcsőde épületének külső szigetelését, továbbá a régi kerítést is kicserélték, ami 5 millió forintba került. Fontos az is, hogy a közeli Jubileum téren hat új játszóeszközt helyeztek el, a kisgyermekes családok kifejezetten örültek ennek, mert ráfért a bővítés a játszótérre.

Kosztkáné Rokolya Bernadett büszke a szüreti utcai dekorációra, melyet sokan megcsodáltak (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Traktort is beszereznek

Az idei évben is eredményesen szerepel a település a pályázatokon, ugyanis pozitívan bírálták el a multifunkciós traktor beszerzése kapcsán benyújtott pályázatukat.

Az elnyert 15 millió forintból fognak egy új járművet vásárolni, amely decemberben érkezik a faluba. Kosztkáné Rokolya Bernadett megjegyezte: a döntés előtt felvette a kapcsolatot a helyi mezőgazdászokkal, akiktől megtudta, hogy minél több lóerővel rendelkező munkagépet érdemes beszerezni, amire így rá lehet kötni a kiegészítő adaptereket.

Az önkormányzat önerőből fogja megvásárolni a traktorral kompatibilis ágaprítót, árok­ásó és szárzúzó tartozékot, melyek által jóval könnyebbé válhat a közterület karbantartása.

– A temetőben egy új urnafalat építettünk, az elnyert 5 millió forintos összeg teljes egészében fedezte a kivitelezést. Önerőből felújítjuk a belső úthálózatot, száz méter hosszú szakaszon két méter széles, térkőborítású utat alakítunk ki. A munka várhatóan halottak napjáig be is fejeződik – ismertette. Kosztkáné Rokolya Bernadett a testület nevében köszöni dr. Völner Pál ország­gyűlési képviselőnek a Magyar Falu Program pályázatinál nyújtott segítséget.

Eszközöket kapnak az orvosok

Kisebb értékű pályázaton is jól szerepelt a piliscsévi önkormányzat, hiszen 1,6 millió forintot nyertek orvosi eszközök beszerzésére.

Az új készülékekből jut a védőnői szolgálatnak, a felnőtt háziorvosnak, a gyermekorvosnak és a fogorvosnak is, továbbá saját forrásból finanszírozzák azoknak az igényelt eszközöknek a megvásárlását, melyek nem fértek bele a pályázatba. A helyi egyházközség tavaly sikeresen pályázott egy régi épület felújítására: a templom szomszédságában található Kántorházat egy évvel ezelőtt adták át, és azóta igazi közösségi térként szolgál. Az egyházközség próbálja fellendíteni a helyi hitéletet, többek között mesedélutánokat is szerveznek a fiatalok számára.

Bölcsődebővítés

A növekvő lakosságszám miatt egyre inkább kevésnek bizonyul az óvodai-bölcsődei férőhely. Az önkormányzat bölcsődei fejlesztésben gondolkodik: a tervek folyamatban vannak és a jövőben egy pályázat keretében valósítanák meg elképzeléseiket.

Fórumot tartanak

Az utóbbi években jelentősen nőtt a Budapest-Esztergom vasútvonal forgalma, ezért több településen, köztük Piliscséven is bővítik a parkolót. Ezzel kapcsolatban szeptember 28-án 18 órától tartanak tájékoztatót, majd utána közmeghallgatás lesz, ahol szóba kerül az orvosi rendelés változása és az is, hogy miért dugul el rendszeresen a szennyvízcsatorna-rendszer átemelő szivattyúja.

Károk keletkeztek

Korábban egy esős időszak alkalmával a régi településrészen beomlott egy családi ház pincéje, a káresemény érintette a mellette álló tájházat is. A helyreállítás 5 millió forintnyi vis maior támogatásból valósulhat meg, jelenleg folyamatban van a kivitelező kiválasztása.

Díjakat adtak át

Díjátadók szempontjából eseménydús évnek számít az idei esztendő a településen. Maduda Ildikó, az általános iskola igazgatója negyven éven át dolgozott az intézményben, ebből húsz éven át ő vezette az intézményt, munkáját az iskolai ballagáskor Piliscsévért Díjjal ismerték el.

Lakosság

Piliscsév egyre népszerűbb, növekszik a lakosságszám, így újabb feladatok jelentkeznek az önkormányzatnál. Az Északdunántúli Vízmű Zrt.-vel egyeztetnek arról, hogy az eddig kimaradt utcákat akár egy pályázat keretében rákössék a hálózatra.

Az évzárón szintén elismerést vehetett át Kelecz Józsefné, aki hosszú évtizedek óta vezeti az 1970-ben alakult Piliscsévi Szlovák Asszonykórust és Maduda Ildikó igazgató felterjesztésének köszönhetően megkapta a gyémántdiplomáját.

Nagy Mária, a település korábbi polgármestere, a piliscsévi szlovák közösség karizmatikus tagja még március 15-én Magyar Arany Érdemkeresztet kitüntetésben részesült, melyet dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője adott át neki a szlovák tematikus nappal egybekötött bányásznapi ünnepségen. Emellett a település önkormányzata nagy örömmel fogadta és rendkívül büszke rá, hogy az idei évben a Piliscsévi Pincefalu is bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

Nagy Mária és dr. Völner Pál (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Megújítják az iskolát

Korszerűsítés Piliscsév a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 111 millió forintot nyert a kétszintes általános iskola épületének energetikai korszerűsítésére, melyből kicserélik a nyílászárókat, elvégzik a külső homlokzat hőszigetelését és mozgáskorlátozottaknak szánt mosdóhelyiséget is kialakítanak. Kosztkáné Rokolya Bernadett szerint egy település akkor számít élőnek, ha van bölcsődéje, óvodája és iskolája is, így örül a fejlesztésnek, továbbá köszöni Popovics György és a megyei önkormányzat a segítségét.

Kicserélik a kétszintes iskola nyílászáróit (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Megújul az utca

Nagy álma volt a településnek, hogy megújuljon a Kesztölci utca, melyre a Belügyminisztérium 19 millió forintos támogatásának, illetve 6 millió forint önkormányzati önrésznek köszönhetően nyílik lehetőség. Jelenleg a kivitelezői árajánlatok bekérése zajlik és a jövő évben új burkolatot kaphat a sportpályától a likőrgyárig tartó szakasza.

Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

Segít és partner a megye

Nemrég érkezett a jó hír Piliscsévre: 120 millió Ft-ot nyertek a Piliscsévi Általános Iskola energetikai korszerűsítésére. Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester örül a pályázati sikernek, hiszen a hagyományőrzést előtérbe állító 102 fős szlovák nemzetiségi iskolában helybéli gyerekeket oktatnak, akiknek a tavalyi belső felújítás után tovább javulhatnak a körülményei.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert forrásból hőszigetelnek, kicserélik az ablakokat és új mozgáskorlátozott WC létesül. A komoly energiamegtakarítás mellett az iskola szép, új külsőt kap. A munkákat már ősszel szeretnék megkezdeni.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé, a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közös megvalósításban.

Az összeállítás a Piliscsévi Önkormányzat támogatásával készült.

Címkék#megyejáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában