ima és öröm

2021.09.19. 15:30

160 éves hagyományt éltettek, 10 ezres tömeg érkezett a csatkai búcsúba (Fotók)

Csordultig telt zarándokkal az árnyas völgyben fekvő Szentkút – csaknem tízezres tömeget vonzott a csatkai Kisboldogasszony-napi búcsú. Tóth Zoltán, a Csatkai Mária Kegyhelyért Alapítvány elnöke elmondta: az esemény mindig az újratalálkozás, az elvonulás, elcsendesedés jegyében telik.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Gépkocsikkal és autóbuszokkal telt frissen aratott tarló jelezte a kegyhelyre érkezőnek: ismét tömegek látogattak el a tavalyi évben elmaradt búcsújárásra. A helyszínre érve színes forgatag bontakozott ki – roma muzsika szólt, frissensültek illata szállt, és ameddig a szem ellátott árusok hosszú sora kígyózott a kúthoz vezető úton. A kápolnához érve aztán a zaj elcsendesült: a hívők Szűz Mária szobra előtt gyújtottak gyertyát, többen a szabad ég alatt celebrált szentmisére igyekeztek.

Az ország minden részéből és a határon túlról is érkeznek a búcsú idején Csatkára – mesélte Tóth Zoltán. A legtöbben több célból jönnek. Sokan itt találkoznak hosszú idő után újra, hogy hálát adjanak a Szűzanyának, gyertyát ás virágokat helyezzenek el a szobra előtt. Mások pedig kérni, imádkozni jönnek. A csatkai Szentkút története szerint az ácsi születésű Csöbönyei József atya 1861-ben élt a szent kútnál zarándokéletet. A következő évben látomásai voltak: egy árnyék bejelentette neki Szűz Mária látogatását. A hírre több falu népe vonult a szent kúthoz, ahol többen nagy fényességet láttak. Emellett tudvalevő, hogy a kegyhely gyógyító vizéről is ismert, számos csoda kötődik Szentkúthoz. Az ideérkezők tehát a védőszenthez imádkoznak, majd visznek haza a forrás vizéből – árulta el.

A csatkai búcsú igazi különlegességét hosszú ideje a romák jelentik. Az egyesület elnöke elmondta: az ország legnépesebb Kisboldogasszony búcsújáróhelyén szeptember elején cigány vajdák, családok, barátok és rokonok érkeznek. Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak eljönni a búcsúra az ünnepet otthon tartják meg, zenével imádsággal és finom ételekkel.

A kegyhelyet nem csak ilyenkor, év közben is sokan keresik, Tóth Zoltán szerint a világjárvány megjelenése óta számos hívő érkezett ide nagy rendszerességgel, hogy beteg rokonaikért mondjanak imádságot. Hétvégente szintén több száz zarándok érkezik Győrből, Komáromból és a határon túlról is.

Bemutatkozott a veszprémi érsek

A búcsú fő szentmiséje vasárnap volt, melyet 11 órakor dr. Udvardy György, veszprémi érsek celebrált első alkalommal Csatkán. A papot 2019. július 12-én Ferenc pápa nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugdíjba vonulása okán. Érseki hivatalába a veszprémi Szent Mihály-bazilikában augusztus 31-én iktatták be. Tiszteletére a búcsú második napján szintén rengetegen érkeztek, sokan voltak kíváncsiak az új érsekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában