döntések

2021.08.27. 07:04

Új lakóparki övezetről és buszbérletekről is döntött a tatabányai közgyűlés

Új lakóparki övezet kijelöléséről, a helyi buszmenetrend változásáról, alapítványi támogatásokról döntött többek között a tatabányai közgyűlés az augusztus 26-i, munkarend szerinti ülésén.

Bukovics Krisztián

Új lakóparki övezet kijelöléséről, a helyi buszmenetrend változásáról, alapítványi támogatásokról döntött többek között a tatabányai közgyűlés.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A napirendi pontok elfogadását követően a közgyűlés elsőként a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítását tárgyalta. A közgyűlés munkáját szabályozó rendelet több pontja is változott: a jövőben a képviselők is jogosultak előterjesztések benyújtására a közgyűlés számára, a képviselők a korábbinál egyszerűbben tekinthetnek be a hivatal munkájába, megkaphatják többek között a közbeszerzési eljárások és szerződések teljes dokumentációját, továbbá a város által szervezett vagy finanszírozott rendezvények esetében a korábbi bizottsági véleményezési jogkör döntési jogkörré erősödik.

A közgyűlés módosította a Helyi Építési Szabályzatot, ennek megfelelően a jövőben minden új lakás és üdülő után kötelező lesz az adott telken belül egy személygépkocsi elhelyezését biztosítani.

Személyi változások a bizottságokban

Lemondások miatt változik számos önkormányzati bizottság összetétele, miután több bizottsági tag lemondott eddig viselt tisztségéről. A Pénzügyi Bizottságból az alelnök Hajdu Ferenc (Összefogás Tatabányáért) lemondott az alelnöki tisztségéről, tagként azonban tovább dolgozik a bizottságban. Frankné Farkas Gabriella a továbbiakban nem kíván a bizottság tagja lenni.

A Pénzügyi Bizottság új tagjának és egyben alelnökének Fekete Miklóst (Összefogás Tatabányáért) választotta meg a közgyűlés. Szintén Fekete Miklós váltja a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságból távozó Nagy Béla (Független) képviselőt. Fekete Miklós korábban Szücsné Posztovics Ilona alpolgármestereként is tevékenykedett.

Az elárvult gyermekeket támogatja Tatabánya

A közgyűlés döntött arról, hogy a Regőczi István Alapítványnak összesen 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az országos szinten tevékenykedő alapítvány a Covid-járványban elhunyt szülő vagy szülők árván maradt gyermekeiknek megsegítését látja el a gyermekek nagykorúvá válásukig vagy munkába állásukig.

Szintén döntöttek a képviselők arról, hogy 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a város a Szamaritánus Alapítványnak, amely a tatabányai mélyszegénységben élőket segíti adományokkal, valamint gyermekek nyári támogatását szervezi.

Kedvezményes diákbérletek

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a korábbitól eltérő menetrend volt érvénybe, amit 2021. július 1-től a nyári menetrend váltott, miközben a korábbi buszokat több útvonalon részben a kisebb, környezetkímélőbb midibuszok mellett elektromos buszok váltották. A közgyűlés tárgyalta a menetrendváltozást, valamint a helyi tömegközlekedés hosszú távú koncepcióját. A tervezethez több képviselői módosító indítvány is érkezett, hosszú vita vezette fel a közgyűlési döntést, amelynek megfelelően október 1-én lép érvénybe a több járatot is érintő új menetrend.

A közgyűlés egyben döntött arról is, hogy továbbra is jár az utazási támogatás a diákoknak, a kedvezmény a korábbi 15 éves korhatár helyett 16 éves korhatárig jár és az egész tanévre vonatkozik. Döntöttek továbbá arról is, hogy a szeptemberi ülésen napirendre veszik annak lehetőségét, hogy a kedvezményezettek körét tovább bővíthessék 20 éves korig.

Lakópark épülhet az M1-es autópályánál

A közgyűlés hosszas egyeztetést követően úgy döntött, hogy támogatja az M1 óvárosi csomópont feletti terület fejlesztésével kapcsolatban benyújtott javaslatot. A vállalkozás a jelenleg mezőgazdasági célokra használt területen nagyjából több száz ingatlant tervez megvalósítani. A képviselők több feltételt is szabtak a beruházó számára, kötelezik a kivitelezőt a tanulmányterv átdolgozására a jogszabályoknak megfelelően, valamint döntöttek arról, hogy a településrendezési eszközök módosításának és a beruházással járó valamennyi költségét a terület tulajdonosára hárítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában