testületi ülés

2021.08.12. 08:40

Száznál is több tatai kap önkormányzati segítséget a kegyetlen jégeső után

A július 9-i jégeső után sokan kértek segítséget a tatai önkormányzattól. Mint ismert, rengeteg épületben tett kárt akkor az időjárás.

P. J.

Forrás: tata.hu

Fotó: Domokos Attila

A július 9-i rendkívüli időjárás, a jégeső, amelynek során egyes jégdarabok mérete elérte egy golflabda nagyságát is, és az extrém mennyiségű csapadék számos önkormányzati intézményben, közterületben, bel-, valamint külterületi utakban és magánházban okozott kárt, hogy a járművekről ne is szóljunk. Ez pedig arra ösztönözte az önkormányzatot, hogy szerdán, rendkívüli testületi ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet, és egyben a Belügyminisztériumhoz forduljon úgynevezett vis maior támogatásért.

A városatyák Michl József polgármester elnökletével ültek össze szerdán, és hallgatták meg a szakbizottságok állásfoglalását. A grémiumok egyhangúlag megszavazták vis maior támogatás igénylését. A károk helyreállítására, felszámolására csaknem 135 millió forintért folyamodott a város a tárcához. A kért összeg 70–90 százalékát szokta megítélni a minisztérium.

Az előterjesztés másik „felében” az említett vis maior pályázat kizárólag az önkormányzat részére biztosítja a védekezéshez, önkormányzati ingatlanokban keletkezett károkhoz kapcsolatos költségek bizonyos részének megtérítését. A magántulajdonban lévő lakóépületekben okozott károk enyhítésében az öngondoskodáson és a biztosítók által megtérített összegeken túl az önkormányzat saját forrásból tud indokolt esetben kiegészítést adni. Emellett is letették a voksukat a városatyák.

Az önkormányzat több mint száz tatai családnak nyújt pénzügyi támogatást. A leginkább érintett területek az Újhegy, a Tavasz és a Váci Mihály utca, valamint a laktanya környezete, a Városgazda Kft. telephelyének környéke, a Fényes térsége és a Kakas utca környéke voltak.

Michl József polgármester a tata.hu beszámolója szerint arról számolt be, hogy a lakossági károkat illetően, a maximum 250 ezer forint összegű, vissza nem térítendő támogatásra 172 igénylés érkezett, körülbelül a kérelmezők kétharmada kap hamarosan értesítést arról, hogy támogatásban részesült. Lesznek, akik 250 ezer forintot, valamint többen 200 illetve 100 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak majd a várostól.

A legfeljebb 750 ezer forintos kamatmentes kölcsönre 23 igénylés érkezett. A rendkívüli ülést követően a Humán és Ügyrendi Bizottság határozott arról, hogy a kérelmezők több mint fele részesül ebben a támogatásban, melynek összege esetenként 250-500 ezer forint között van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában