elismerés

2021.08.25. 07:42

Kitüntették a kódextudóst Esztergomban

Pro Urbe díjat vehetett át dr. Körmendy Kinga dr. Erdő Péter bíborostól és Hernádi Ádám polgármestertől Esztergomban. A Szent Adalbert Központban tartott eseményen Szalai Katalin, a Bibliotheca igazgatója méltatta a középkori, latin kódexek szakértőjét.

Pöltl Oxi Zoltán

Pro Urbe díjat vehetett át dr. Körmendy Kinga dr. Erdő Péter bíborostól és Hernádi Ádám polgármestertől Esztergomban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A Pro Urbe díj átadóján dr. Erdő Péter többek között elmondta, hogy Körmendy Kinga volt az a tudós, aki vállalta azt a munkát, hogy azonosítsa és ezáltal személyekhez kösse a középkori latin kódexeket. A bíboros rámutatott, hogy a tudós hatalmas munkásság árán, számos publikációban közölte eredményeit.

Dr. Erdő Péter egyebek mellett hozzátette: „Azt hiszem, hogy ennek alapján egy nagyon eleven kulturális központ képe rajzolódik ki Esztergomról, és ami ebből kézzel fogható, ami máig megmaradt másolatban vagy szakirodalom részeként, ez turisztikai élményt is kínál majd, amit semmilyen más magyarországi központ nem kínál.”

A díjátadón munkássága számos pontja említése mellett az is elhangzott, hogy dr. Körmendy Kinga készségesen állt rendelkezésre és népszerűsítette Esztergomot a műhelybeszélgetések alkalmával. Több éve dolgozik az esztergomi kódexkatalógus elkészítésén, a Bibliotheca története és a kódexek azonosításával pótolhatatlan munkát végez.

A méltatásban szó volt arról is, hogy a kitüntetett nemcsak az esztergomi egyháztörténet alaposabb feltárásában vett és vesz részt, hanem Esztergom helytörténeti és művelődéstörténeti vonatkozásainak kutatásában is jelentős szerepe van. A méltató hangsúlyozta, hogy Körmendy Kinga személyében olyan segítőszándékú, kitűnő embert ismerhettek meg a kollégák, aki tudományos eredményeit a könyvtárak rendelkezésére bocsátja, illetve azokat közzéteszi, szaktudására mindig lehet számítani.

Tudósok hagyatékát is feldolgozta

Dr. Körmendy Kinga szakmai életútjának első állomása az ELTE bölcsészetének könyvtár szaka volt. Szakterülete a középkori írásbeliség, az ősnyomtatványok és kódexek lett, majd 1969-ben latin szakos tanári diplomát és könyvtárosi oklevelet szerzett. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára kézirattárában, ahol kézirattárosként neves és ismert tudósok, költők, írók hagyatékát is feldolgozta, illetve neki köszönhető a legnagyobb kézírásos hagyaték, a Széchenyi-gyűjtemény szakszerű rendezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában