segítség

2021.08.22. 21:09

Egész osztálynyi iskolai bútort kaptak a Füzes utcaiak

Egy osztályterem bútorzatát ajándékozta a Magyarországi Metodista Egyház egy jótékonysági akció keretében a Füzes Utcai Általános Iskolának. A teherautó érkezését az itt dolgozók összekötötték egy nyáresti bogrács­partival.

Sugár Gabi

Egy osztályterem bútorzatát ajándékozta a Magyarországi Metodista Egyház egy jótékonysági akció keretében a Füzes Utcai Általános Iskolának.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Az intézmény közelébe érve a lehúzott kocsiablakon keresztül bekúszik a kellemes illat. Az iskola mellett egy bográcsban rotyog az ízletes gulyáshús. Lapockából készíti az egyik szülő. Közben bent halászlevet főznek a pedagógusok.

Pintér Péter, az intézmény vezetője szalad elém, s mesél a teherautó érkezése előtt a Magyarországi Metodista Egyház és az iskola kapcsolatáról.

– Egy tizennégy évvel ezelőtti történés kapcsolt össze bennünket. Kezdetben zenés- játékos foglalkozásokat tartottak nálunk, majd amikor a hit­oktatás már az iskolákban is lehetségessé vált, szorosabbra fűztük a kapcsolatunkat. A budapesti egyház vezetője, Szuhánszky Gábor járt ki az iskolába órákat tartani.

A kapcsolat egyre szorosabbá vált. A mostani akció is ennek része. Egy osztrák iskola cserélte le bútorait, onnan érkezik a szállítmány. A járvány miatt kissé megkésve, de a szeptemberi becsengetésre mégis ideér.

A teherautó érkezéséig nagy a sürgés-forgás. Egyik fiú ceglédi kannával járkál, míg társa gitárt keres. A lányok kissé félrevonulva beszélgetnek, s közben az egész környéket belengi a kellemes illat: készül a gulyás. Bihari Margit a főszakács. A mosolygós telepi fiatalasszonyról hamar kiderül: nemcsak a főzésben jeleskedik. Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban tanul. Érettségire készül, mert komoly tervei vannak. Szeretne majd az iskolában dolgozni. Négy gyereke van. A legidősebbek nyolcadikosok voltak a Füzes Utcai Általános Iskolában. Ők is a gimnáziumba készülnek. Roland, a nagyfiú kereste a gitárt. Fél éve játszik rajta. Érettségi után burkoló szeretne lenni. Vagy ki tudja? Azt mondja: „nagybátyja inspirálta”, aki kőműves. Az illemtudó, kedves fiú szemébe nézve azt látom: érettségi után, ha a lelkesedése megmarad, a határ a csillagos ég lesz számára.

Közben rotyog a hús, s Margittal a nyelvekről beszélgetünk. Az idő elszáll. Lassan érkezik a teherautó, amelyről egy osztálynyi bútort pakolnak le, ami az elsősöké lesz.

Az utolsó tanévük következik?

Pintér Péter évtizedek óta a Füzes Utcai Általános Iskola igazgatója. A telepi életről, az itt lakók gondjairól nagyon sokat tud, s tesz naponta azért, hogy az itt élő tehetséges gyerekeket megfelelő útra terelje.

Ennek része például a Máltai Szeretetszolgálattal folytatott együttműködésük is, amelynek eredményeként zenét tanítanak a fiataloknak. A program annyira sikeres, hogy a tanévnyitón már két fiatal tehetség negyedórás műsort ad az iskolában. Pintér Péter még egy tanévet dolgozik igazgatóként, majd átadja a stafétabotot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában