hagyományőrzés

2021.07.05. 07:00

Szólt az ágyú, ropogtak a fegyverek Komáromban (képek)

Ádáz csatajeleneteknek, katonai eskütételnek, kézműves-foglalkozásoknak, hagyományőrzőknek adott otthont a hétvégén a komáromi Monostori erőd.

Körtvélyfáy Dina

Az ErődFeszt programsorozatban ezúttal 1848–49-es hadijátékokkal szórakoztatták a Monostori erődbe látogatókat

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Ezen a hétvégén is folytatódott az ErődFeszt programsorozat, ezúttal 1848–49-es hadijátékokkal szórakoztatták az erődbe látogatókat. Szombaton délelőtt a Dunai bástyánál a tatai Klapka-lövészdandár alapkiképzését sikeresen teljesítő állománya ünnepélyes esküt tett.

Az eseményen Lőrincz Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka köszöntötte az újoncokat, hangsúlyozva, hazánknak lojális, elkötelezett katonákra van szüksége. Hozzátette azt is, méltó helyszínen zajlik ez az esküt tevő katonák számára különösen emlékezetes esemény, hiszen meghatározó történelmi események zajlottak az erődben. Később Vajda Bence önkormányzati képviselő és Vizeli Csaba, a Monostori erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője is köszöntötte a megjelenteket.

 

A műemlék falai között különféle programokkal várták az érdeklődőket. Akik még nem ismerték az erődöt, azokat tárlatvezetéseken vitték körbe, de a fegyverek iránt érdeklődőknek sem kellett csalódniuk. A hagyományőrzők csatajeleneteket elevenítettek meg, szinte folyamatosan ropogtak a puskák, szóltak a rendkívül hangos ágyúk.

– Mintha egy ló jönne mögöttünk – tűnődött elmélyülten egy hölgy, aki férjével érkezett az erődbe.

Nem tévedett, az egyik hagyományőrző járatta meg lovát. Az állatot nem zavarta a fegyverek zaja, láthatóan hozzászokott már a hangzavarhoz. A férj érdeklődött, meddig vinné el a feleségét a patás, a hagyományőrző pedig úgy vélte, messzire, azt azonban már nem garantálja, hogy vissza is hozza az asszonyt. A ló ment, a hölgy maradt, a szabadságharc katonai ruháit viselő alakulatok pedig felvonulást tartottak, amíg az ágyúdörgés egy rövid ideig szünetelt.

Az erődben a Szőnyi Lovassport egyesület jóvoltából a gyerekek lovagolhattak is, míg a Kemence Egyesület tagjaival kézműveskedtek. A Kempelen-iskola is kitelepült a létesítmény udvarára, az érdeklődők pedig képzéseikről tudhattak meg többet, valamint szimulátor gránáttal is tudtak célba dobni, illetve lézerfegyvert próbálhattak ki. Emellett gumi gépkarabélyt is hoztak magukkal, amely tömegben és méretben is megegyezik az igazival.

Folytatódnak a programok az erődben

Tovább folytatódik az ErődFeszt az elkövetkezendő hetekben is. Mivel a program a múlt évben elmaradt, ezért idén egészen őszig tart majd az esemény. A héten fellép a Tankcsapda, a hónap végén pedig az Edda látogat el Komáromba. Augusztusban az amerikai autósok mellett a fiatalok kedvelt zenekara, a Margaret Island érkezik. A labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét óriáskivetítőn lehet megtekinteni az erődben vasárnap. Szeptemberben vadászkutya-, októberben pedig nemzetközi kutyakiállításra várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában