elismerés

2021.07.01. 18:45

Rangos díjjal ismerték el a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítását

ICOMOS díjjal ismerték el a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítását, mely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKNV) keretében valósult meg. A kitüntetést csütörtökön adták át gróf Sándor Móric egykori kúriájának épületében.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben az április 18-i Műemléki Világnap alkalmából adja át a szervezet által legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokért járó ICOMOS-díjakat. Csakhogy tavaly és idén sem tette lehetővé a járványhelyzet, hogy a jeles napon tartsák meg a díjátadót, így július elsején pótolták a két elmaradt rendezvényt.

A helyszínen a bizottság tiszteletbeli elnöke, dr. Fejérdy Tamás köszöntötte a jelenlévőket, majd elsőként dr. Virág Zsolt, a NKNV miniszteri biztosa mondott köszöntőt. A politikus többek között arról beszélt hogy jelenleg folyik a kastély kiállításának berendezése, az épületet pedig 2022 februárjában nyithatják meg a nagyközönség előtt.

Ezt követően Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy az értékmentés, egyben értékteremtés is a jelen és a jövő generációi számára. Dr. Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke örömtelinek nevezte, hogy két év után ismét átadhatják a díjakat, melyekkel felhívják a figyelmet a jó példákra.

A köszöntők után következtek a díjátadók: előbb a tavalyi elismeréseket nyújtották át, köztük a Citrom-díj is gazdára talált, melyet a budapesti Mikszáth Kálmán tér 2. alatti ingatlanon végzett, nem éppen példamutató átalakításért ítéltek oda. 2021-ben négy építmény, köztük a Sándor-Metternich-kastély érdemelte ki az ICOMOS-díjat. Arnóth Ádám, a bizottság alelnöke laudációjában kiemelte, hogy az épület funkcióját nem sikerült megtalálni a második világháború után, hiszen szükséglakásként is használták, de a helyi termelőszövetkezet gépállomásaként működött. A karbantartás hiánya miatt a 20. század második felében fokozatosan romlott az állapota, viszont az NKNV lehetőséget nyújtott arra, hogy gyakorlatilag újjászülessen az épület. Az elismerést dr. Virág Zsolt, Glázer Tamás és Szilágyi Klára belsőépítész vette át dr. Nagy Gergelytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában