kéretlen vendég

2021.07.30. 20:57

Egyre több a nyest Tatabányán – meglepő módokon védekezhetünk ellenük

Szaporodik a nyest a megyeszékhelyen. A szakértő elárulta, miként védekezhetünk a rendkívüli okos, de veszélyes állat ellen.

W. Zs.

Sokszor a padlásra fészkeli be magát a nyest

Forrás: beküldött

– A nyest territoriális állat, ezért ha megszokja a helyét, ahol biztonságot, élelmet talál, akkor onnan már nehéz kiűzni – nyilatkozta lapunknak a rovar- és rágcsálóirtással foglalkozó Antitoxin Kft. képviseletében Hancsicsák József. Cikkünknek apropót adott, hogy a nyest egyre kevésbé nyújt tájidegen látványt a városban, és egyre több panaszról hallunk a nem várt vendéggel kapcsolatban. A szakember szavaival élve, aranyos állatnak tűnik, de rengeteg bosszúságot okozhat a nyest.

Sokszor a padlásra fészkeli be magát a nyest
Fotó: beküldött

– Természetes élőhelyét elhagyva megjelenhet a nyest a padláson, beköltözhet bármilyen lyukba, üregbe a házban vagy az udvaron vagy akár az autók motorházteteje alá is – hívta fel a szakember a figyelmet. Hozzátette: a nyest megrágcsálja az autógumikat, vezetékeket, a padláson karmol, rongál, megbontja a tetőt. A céghez sok telefonhívás érkezik Tatabányáról, ahol Alsógallán és Bánhidán gyakran fordul elő nyest, míg az oroszlányi kertekben inkább darazsak fészkelnek, patkányok pedig túlnyomórészt Császáron, Dunaalmáson és Tatabánya-Dózsakertben, valamint Újvárosban fordulnak elő. A nyest okozta kellemetlenségek kevésbé szezonálisak, egész évben előfordulhatnak. Egyetlen ellensége van, az ember.

A Komárom-Esztergom megyei egér- és patkányhelyzetről nemrég írtunk is

A nyest elleni védekezés meglehetősen nehéz feladat, és azt is megtudtuk, miért. – Rendkívül okos állat. A legjobb megoldás, ha hatalmas reflektorokkal és monoton zajjal megpróbáljuk kiűzni őt az otthonunkból. Éjszakai állat révén nappal pihennie kell, és amint megfosztjuk ettől a lehetőségtől menekülőre fogja. Legalábbis bízzunk benne – hangzott a végszó.

Kutyaszőrrel

Több népi módszer közül válogathatunk a nyest elűzéséhez. Talán a legnépszerűbb, ha kutyaszőrt helyezünk el a nyest életteréhez közel, illetve a motorháztető alá. A nyestek nem szeretik a kutyákat, így a szagukat megérezve elmenekülhetnek. Szintén a kellemetlen szagok erejében bízva, benzinbe mártott rongyot is tehetünk ezekre a helyekre vagy ecettel is befújhatjuk a kerekeket. Többször találkozhattunk az autók körül elhelyezett PET-palackokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában