siker

2021.07.08. 07:00

A világ legjobb 1000 egyeteme közé jutott a győri Széchenyi

A top 1000 között szerepel a győri Széchenyi István Egyetem a QS felsőoktatási minősítő szervezet friss világranglistáján. A mintegy 1300 Komárom-Esztergom megyei hallgatóval büszkélkedő intézmény sikerét elsősorban az általa nyújtott színvonalas oktatásnak és kiváló vállalati megítélésének köszönheti.

Sugár Gabi

Az egyetem rangos listára nyert besorolást: bejutott a legjobb 1000 közé a világon

Forrás: beküldött

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A két legnagyobb nemzetközi egyetemminősítő szervezet egyike, a QS aktuális világranglistája a közelmúltban jelent meg, és most először szerepel rajta a győri Széchenyi István Egyetem is, mégpedig rögtön a 801–1000. helyen. Az összeállítás presztízsét mutatja, hogy az élmezőnyt olyan neves univerzitások alkotják, mint a Harvard, a Stanford, az MIT, az oxfordi vagy a cambridge-i.

Dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a győri egyetem Magyarország egyik meghatározó tudásközpontjává vált az elmúlt években.

– Büszkén mondhatom, hogy a világ hetvenötezer, a QS által felkért szavazó vállalata között a Széchenyi István Egyetem első számú ipari partnere, az Audi Hungaria és a Volkswagen-konszern is szerepelt: vezetői olyan intézményre adták le a voksukat, melynek végzettjeiről tudják, hogy megállják a helyüket a világszínvonalú autógyár által teremtett munkaerőpiaci feltételek között, hiszen a győri Audiban dolgozó mérnökök fele a Széchenyi egyetemen szerezte diplomáját.

Az egyetem rangos listára nyert besorolást: bejutott a legjobb 1000 közé a világon
Fotó: beküldött

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke kiemelte: az egyetem stratégiai célja a nemzetközi versenyképességének erősítése, amelynek éppúgy része a hallgatóközpontú, rugalmas és innovatív képzés, mint az értékteremtő kutatás. Ennek egyik fokmérője a globális rangsorokon való megmérettetés és jó szereplés.

A QS-lista készítői az egyetemek akadémiai és vállalati megítélését, oktató-hallgató arányát, tudományos teljesítményét, valamint a külföldi hallgatók-oktatók számát veszik figyelembe.

A Széchenyi István Egyetem előkelő helyezését elsősorban kiváló vállalati reputációjának, valamint a minőségi oktatást jelző nagyon jó hallgató-oktató arányának köszönheti.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes hozzátette: a mostani siker előzménye, hogy a győri egyetem az elmúlt három évben felkerült a QS regionális, kelet-európai–közép-ázsiai listájára, amelyen legutóbb huszonnyolc helyet javítva már a 173. volt.

Elismertség

A Széchenyi István Egyetem munkáját elismerik a szakmai munka, az oktatás, a tudományos kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás területén is. Az itt tanulók nemcsak mérnökök, műszaki pedagógusok, informatikusok, jogászok, közgazdászok, zeneművészek, egészségtudományi és szociális szakemberek lesznek, hanem az ország, a térség társadalmi felelősségvállalással bíró értelmisége – olvasható a weboldalukon.

Az alkalmazott tudományok művelése mellett nagy hangsúlyt helyez az alapkutatásokra, így oktatói, kutatói már azt is látják, hogy mi lesz és miként alakíthatják aktívan a jövőt. Az egyetem arra vállalkozott, hogy felépítse az átalakuló magyar felsőoktatás mintaértékű modelljét. Ehhez kiváló partnerekre talált: Győr mellett a lendületes térségi iparra, benne az Audi Hungariára és a campus hallgatóira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában