ínyencség

2021.07.08. 11:30

A bokodi rétesnek nincs párja: az ország minden pontjáról keresik a finomságot

A bokodi rétesezőben hagyományos húzott rétesek sülnek, ám a kínálatban mindig található valami újdonság is. Mostanság a háromféle ízű a sláger és már ott díszelegnek a kínálópultban.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Hol hit ott szeretet, hol szeretet ott béke, hol béke ott áldás, hol áldás ott Isten, hol Isten ott szükség nincsen. Ez a házi áldás fogadja a rétesért sorban álló vendégeket. A kedves sorokhoz és az esztétikus berendezéshez mesés illatok is társulnak.

Mindezt már akkor éreztük, amint átléptük a rétesező küszöbét. Láttuk azt is, hogy kiegészítők sora idézi a kékfestés világát, emellett a népmesék motívumai elevenednek meg az eladók öltözékén is. Érezhető, hogy egészen különös varázsa van a helynek. Amit egyszerűen csak úgy hívnak, kedvesség.

A bokodi rétesezőben akár 18 féle ízt is megkóstolhatunk (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Nem meglepő, Nyári Erika tulajdonos is nagyon szereti a rétest. Talán ez volt a vállalkozás indításának alapgondolata négy évvel ezelőtt. Azt, hogy milyen jó döntés volt letenni voksát a rétesgyártás mellett, mi sem bizonyítja jobban, mint a vendégek hosszú sora.

Mint mondja, nem volt ez mindig így, a világjárvány miatti korlátozások nyomot hagytak a forgalmon. Az ízek kedvelői túlnyomórészt az első hullám ideje alatt teljesen eltűntek, aztán szépen lassan – az enyhüléseket követően – ismét egymásnak adták a kilincset.

De nem csak az elmúlt másfél év megpróbáltatásai miatt volt változatos a forgalom, más oka is volt. Azonnal egyetértünk, mikor a szezo­nális vásárlásról kezd mesélni Erika. Persze, a rétes nem egy könnyed nyári finomság, ami oltaná a szomjat és kellőképp hűsít, azért finom ízvilága vitathatatlan. Az eladók egy pillanatig sem panaszkodnak. Sokan jönnek helyből, de a környező települések lakosai is szívesen veszik és eszik a rétest. Mint megtudtuk, a receptúra sem mindennapi. Bizonyára ez és a szívélyes fogadtatás lehet sikerük egyik titka.

Legtöbben a káposztást keresik

A vendégek körében örök kedvencnek számítanak a hagyományos ízek, mint a káposztás, a meggyes-mákos és a túrós, Nyári Erika „konyhájában” szívesen kísérleteznek a töltelékekkel. Erika azt mondta, a gyümölcsös és a pudingos édességeken túl, mindig készül valami egyedi is. Jelenleg három ízzel kombinálnak. Nagy titkot nem fedett fel a közeljövő választékával kapcsolatban, azonban az már biztos, hogy a túró remek párosításnak számít a mákkal és a szederrel. A kombináció már megtalálható volt a kínálópultban és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a visszajelzések alapján tökéletesnek bizonyult. Erika szerint épp a folytonos megújulás miatt lehet ilyen népszerű a rétesező, és az, hogy szívvel-lélekkel készül minden.

Különleges rétesek sülnek

Hagyományos eljárás, bár manapság már ritkaságszámba megy a húzott rétes. Ezáltal sokkal vékonyabb és könnyedebb lesz a tészta. Erika azt mondja az almás töltelékűben például eltűnnek, szakszerűen összesülnek a rétegek. Mint mondja, különbség lehet másokkal szemben, hogy egy sáv helyett az egész tésztára kerül alapanyag, így érhető el, hogy a töltelék íze domináljon. Erika nagy gonddal készíti a rétest. Azt mondja, nem adja ki kezéből a „nyújtást”, a mai napig csak ő húzhatja a rétestésztát. A feladatot annak ellenére is vállalja, hogy körülbelül 15–18 féle íz kapható náluk. Hétvégékre ennél nagyobb mennyiséggel készülnek, mivel hírük gyorsan terjedt. Mára az ország számos pontjáról érkeznek a vendégek az ínycsiklandó finomságokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában