közös otthon

2021.06.13. 19:35

Gyönyörű lett a több mint 50 millióból megújult Puskin (képek)

Több mint 50 millió forintból, uniós és önkormányzati támogatás részeként újult meg a tatabányai művelődési házak közül elsőként a Puskin. A bánhidai beruházás keretében a közösségi színtér felújítása mellett új bútorzat, valamint modern hang-és fénytechnika várja fellépőit, illetve látogatóit.

Wágner Zsanett

A Bánhidai Szlovák Nyugdíjas Dalkör fellépése nyitotta meg a Puskin hivatalos átadóünnepségét

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. Z.

A Bányász Kisfúvós Zenekar térzenéjével és szlovák dalcsokorral kezdődött a tatabányai Puskin Művelődési Ház vasárnapi hivatalos átadója. A bánhidai kulturális intézmény előtti ünnepségen elsőként Sámuel Botond mondott köszöntőt. Az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, teljeskörű beruházás végére értek, újra birtokba vehető a ház.

Többek között a szlovák nemzetiségi önkormányzat is lélegzetvisszafojtva várta a két évvel ezelőtt kezdődött projekt végét, hiszen időtlen idők óta színvonalas programokkal töltik meg az intézményt. Ezenkívül anyagi támogatásuk is említésre méltó – vette át a szót Szücsné Posztovics Ilona polgármester, aki köszönetet mondott a nagyszabású projekt megvalósításáért az agora vezetésének, az ügyben érintett hivatali iroda dolgozóinak és Vankó Éva intézményvezetőnek.

 

Ezután Bencsik János miniszteri biztos lépett mikrofon elé, aki szerint a pandémia által megtépázott közérzet javulni fog a leendő kulturális kínálat miatt. Mint mondta: a szlovák hagyományok éltetése, valamint ápolása legyen továbbra is fontos része a városrész és a megye kulturális programkínálatának. Végül Gedő Attila címzetes esperes-plébános és Szilágyi Sándor református lelkész megáldotta a csaknem ötven éves épületet. A program hivatalos részének záróakkordja a nemzeti szalag átvágása volt, majd Vankó Éva intézményvezető beljebb invitálta a szép számú közönséget.

 

A közösségi színtérben a felújításon kívül megújult a bútorzat is, valamint modern hang- és fénytechnika szolgálja a látogatók és a művészeti csoportok kényelmét. Elsőként a bejárat mellett nyílt kiállítást tekinthette meg az érdeklődő, amelynek tárlatnyitó alkotásait a Bánhidai Fotóklub tagjai hozták el. Nem hagyható említés nélkül Szentgyörgyi Lina belsőépítész, akinek munkáját dicsérik például az aula szépen díszített oszlopai. A nagyterembe 158 spotlámpa került, valamint távirányítással működő függöny is, ami a Soltész Kálmán vezényelte bányászzenekar meglepetésműsora előtt debütált.

„Puskin turné”

Az intézmény kertjében Lusztig Péter alpolgármester mondott pohárköszöntőt, aki mintaértékűnek nevezte a beruházást. Mint ismert, két évvel ezelőtt energetikai megújításon is átesett a bánhidai intézmény illetve az elmúlt időszakban Népmeseponttá vált, több ezer gyermeknek biztosítva kreatív foglalkozásokat. A nap ezzel még nem ért véget, a délután során úgynevezett „Puskin turné” kezdődött, különböző helyi művészeti csoportok fellépésével. Este a The Blackbirds Beatles emlékzenekar adott nagysikerű koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában