megbeszélés

2021.05.05. 07:00

Turistaáradat a lebegő faluban: munkacsoportot hoztak létre a tó ellenőrzésére

Többéves probléma kapcsán, az erőműi tó környéki nagy turistaáradat miatt ültek össze az érintettek az Oroszlányi Horgász Egyesület kezdeményezésére.

Wágner Zsanett

Forrás: Oroszlany.hu

Korábban már beszámoltunk hasonló esetről, 2017-ben egy tiltakozó akcióról, amikor is az egyre növekvő turistaáradat megfékezése miatt zárható vasrácsos ajtót szerelt fel néhány horgász.

– A turisták sok esetben a magánszférát sem tisztelve bejárnak a stégekre fotózni. Köztudott, hogy a part mentén sem nyilvános illemhely, sem szemétgyűjtési és megfelelő parkolási lehetőség nincs – mondta Varju György, egyesületi elnök, majd hozzátette azt is, hogy nagy látogatottságú hétvégék után elég nehéz eltüntetni a nyomokat. Szerinte a megoldás túlmutat az OHE lehetőségein és hatáskörén is, lévén hogy ők „csak” a tó halászati hasznosítói, illetve a stégekkel kapcsolatos ügyek tartoznak hozzájuk.

A part részben a VÉRT, részben a város kezelésében van. Forisek István, a Vértesi Erőmű Zrt. törzskari igazgatója online csatlakozott a tárgyaláshoz. Miként fogalmazott: két védelmi intézkedést lehet létrehozni: vagy táblákkal felhívni a figyelmet a magántulajdonra, vagy pedig sűríteni kellene a tópart hatósági ellenőrzését.

Lazók Zoltán polgármester javaslatként megemlítette egy parkolóval ellátott kilátó létrehozását, mely csodálatos panorámát és kiváló fotózási lehetőséget biztosít az érdeklődők számára. Kiss Sándor, az Oroszlányi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban sok esetben intézkedtek szabálytalan parkolás, magánterületre való belépés és jogellenes drónhasználat miatt a tó környékén. Véleménye szerint is egy átfogó elgondolásra lenne szükség, mely korlátozná a turistaáradatot.

Rajnai Gábor alpolgármester három részről – mint horgász, stégtulajdonos és kiskerttulajdonos – is érintett az ügyben, és megerősítve az elhangzottakat támogatta a tűrhetetlen állapot megszüntetésére irányuló elképzelést. A fórum résztvevői végezetül megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, mely első lépésként helyszíni bejárást fog tartani a tóparton.

Hálás és híres fotótéma a stáboknak a „lebegő falu”

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó. A tóra épült stégek – csaknem ötszáz van belőle – hálás fotótémát szolgáltattak a művészeknek és turistáknak. Többek között a Telekomnak az Andrea Bocellivel készített reklámfilmhez, amelyben az olasz tenorista a bokodi horgászstégeknél is járt – legalábbis egy pillanatra felbukkan a híres helyszín a 12. másodperc után. Kállay Saunders András is itt forgatta Juliet című videóklipjét, továbbá egy új-zélandi reklámfilmhez is méltó helyszín volt. A netreklámban egy oroszlányi horgász, Kapitány János a stégen állva csodálkozik rá a tényre: a szigetországban háromszor annyiba kerül az internet. Sőt, filmet is forgattak itt. Zomborácz Virág Utóélet című mozijának még a plakátján is a bokodi stégek szerepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában