fesztiválok

2021.05.05. 11:30

Mennél a Vízzenére, a Tatai Sokadalomra? – Mondjuk, mikor lehetnek

Több megyei nagyrendezvény elmarad idén is a vírushelyzet okozta bizonytalanság miatt, ám van olyan is, amelyet a nyitásra való tekintettel ha csúsztatva is, de megtartanak. A tatai Patara például május vége helyett július végére került át.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Utánanéztünk, hogy a nyitás után miként döntöttek a megye nagyobb tömegeket vonzó fesztiváljainak, rendezvényeinek főszervezői a programok megtartásáról. A Komáromi Napok vagy a szintén népszerű Bábolnai Sonkafesztivál például idén elmaradt, de vannak események, amelyeknek megtartására mostantól van esély.

Ilyen a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál is. Essősy András főszervezőtől megtudtuk: amennyiben a körülmények lehetővé teszik, akkor a tatai városvezetés, valamint az egyesület elnökségének egyetértésében augusztus 20–21–22-re tervezik az idei rendezvényüket.

Sokak rég dédelgetett álma válhat valóra augusztus végén (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A Tatai Patara szervezői közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy bár közeleg a május vége, vagyis a Patara eredeti ideje, de a járványhelyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy eredeti időpontjában, május 21–23-ig megtartsák a fesztivált. Ha a hatályos kormánydöntések és a vírushelyzet is lehetővé teszik, akkor a szervezők július 23–25. között tartják meg a rendezvényt.

Megtudtuk: ha az akkor hatályban lévő szabályok engedik, akkor június 18-tól 20-ig megtartják a Tatai Sokadalmat is az Angolkertben.

Dorogon az önkormányzat tájékoztatása szerint a május 30-ra tervezett gyermeknapot nem tudják megtartani, de tervezik, hogy szeptember 3–5-én lesz Bányásznap az akkor érvényben lévő szabályok tükrében. Mint ismert: tavaly az országos bányásznapi rendezvénynek adott volna otthont Oroszlány, de a járvány miatt elhalasztották a nagyszabású programot. Úgy tudjuk, akkor ígéretet kaptak arra, hogy 2021 szeptemberében újra megkapják a szervezés jogát. – Amennyiben az egészségügyi szabályok betartása mellett lehetséges lesz az ünneplés, megtartjuk – nyilatkozta lapunknak Torma Lajos, a BDSZ oroszlányi elnöke.

Június végén tarthatják meg a Sokadalmat (Fotó: Szűr Annamária / Kemma.hu)

Hagyományosan július utolsó hétvégéjén rendeznék meg a Kisbéri Napokat, ám az esemény idén veszélyben van. Takács József, az esemény főszervezője elmondta: a városban rendszerint megrendezett egyéb eseményeknek, mint a gyereknap, vagy épp az augusztus huszadikai ünnepség is bizonytalan még a sorsa. Ugyanez a helyzet a Bábolnai Kukoricafesztivál és a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok esetében. Ácsról azt az információt kaptuk, hogy szeretnék megtartani az Ács-Kapocs fesztivált és az Ácsi Városi Vigasságokat is nyáron, de még nem tudnak biztosat mondani. A Kocsi kocsitoló fesztivált július vége helyett a tervek szerint augusztus 28-ra teszik.

A megyeszékhelyen is szervezkednek

Bár arról még nincs információ, hogy a tatabányai nagyrendezvényeknek – mint a Bányásznap, a Sörfesztivál vagy a Faszén Fesztivál – mi lesz a sorsa idén, de a kisebb programok beindulnak. Portálunk úgy tudja, hogy a Vértes Agorája május 17-én nyit. Augusztus 20-a lesz az első nagyobb esemény a városban.

– Folyamatosan tervezünk, és újratervezünk – mondta Salamon Hugó, a Vértes Agorája szakmai igazgatója. Hozzátette: már elkészült a nyári programok tervezete, amelyet egyeztettek a város vezetőivel is. – Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, lesznek szabadtéri családi programok az Agora előtti téren, a Zenepavilonnál, a Gerecse kapujánál, a Csónakázó tónál, és a városrészi művelődési házak szabadtéri terein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában