biztonság

2021.05.26. 07:00

A madarak védelmében végez átalakításokat az E.On Komárom-Esztergomban is

Megyénkben évente nyolc–tíz alkalommal értesül a szolgáltató áramütést szenvedett madarakról, de lehetnek további esetek is, melyeknek a híre nem jut el hozzájuk. Az E.On Hungária Csoport a balesetek helyszíneit megvizsgálja és rendre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) kollégáival együtt döntenek a szükséges intézkedésekről – tudtuk meg a vállalattól.

Walczer Patrik

Minden tavasszal fészektartókkal is elősegítik a gólyák védelmét az áramszolgálató társaság szakemberei

Forrás: beküldött

Ahogy a gólyák észlelése, úgy a haláluk is nagy nyomot hagy az emberek életében: néhány héttel ezelőtt sokan gyászolták azt a példányt, mely áram­ütés következtében pusztult el. Az eset kapcsán megkerestük az E.On Hungária Zrt.-t is, hogy megtudjuk, a szolgáltató hogyan próbálja megelőzni a hasonló szituációkat.

Minden tavasszal fészektartókkal is elősegítik a gólyák védelmét az áramszolgálató társaság szakemberei (Fotó: beküldött)

Varga Ivett, kiemelt vállalati kommunikációs szakértő elmondta, hogy hosszú évek óta folyamatosan dolgoznak a helyzet javításán.

A vállalat sok ezer madárvédelmi beavatkozást végzett el működési területén, az új hálózataik már egytől egyig madárbarátok. Az áprilisi sárisápi baleset helyszínét a DINPI-vel együttműködve vizsgálták meg és úgy döntöttek, hogy a feszítő szigetelőket a madarak számára biztonságosabbra cserélik, illetve a hasonló esetek megelőzése érdekében madárkiülőket létesítenek. Idén eddig Sárisápon kívül Kocsnál, Tatánál, Szomódon, Mocsán, Bajon, Komárom Bélapusztán, Ácson, illetve Dömös és Pilismarót közötti 20 kilovoltos középfeszültségű hálózaton végezték el a szükséges beavatkozást.

A szolgáltató a hálózatok madárbaráttá alakítása terén több technológiát is alkalmaz, az eddig alkalmazott megoldásokon és kooperációkon túl azt is keresik, hogy külső szakértőkkel együtt hogyan lehetne friss gondolatokat behozva, akár egészen új megközelítést alkalmazni. A cél az, hogy olyan megoldás szülessen, ami egyesíti a madarak védelmét, a biztonságos energiaszolgáltatást és a források optimális felhasználását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel is együttműködnek, így friss információkat kapnak a beavatkozást igénylő helyszínekről. Ott, ahol madár sérült meg, illetve pusztult el, ott maradéktalanul elvégzik az átalakítást. Ezenfelül minden tavasszal fészektartókkal segítik elő a gólyák védelmét, a helyszíneket pedig lakossági és szakértői javaslatok alapján választják ki.

Áramütés

Varga Ivett elmondta, hogy ha egy madár két lábával ugyanahhoz a vezetékhez ér hozzá, akkor az veszélytelen számára. Akkor kerülnek veszélybe az állatok, ha az áram átfolyik a testükön, ez pedig akkor következik be, ha két eltérő potenciálú feszültség alatt lévő vezetősodronyt vagy két különböző potenciálú oszlopelemet, például egy vezetősodronyt és egy kereszttartót érintenek egyidejűleg. A kommunikációs szakértő megjegyezte, hogy az oszlopok és szigetelők műszaki paraméterei miatt az áramütés veszélyétől elsősorban a középfeszültségű hálózaton kell óvniuk a madarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában