beruházás

2021.05.12. 07:00

Újabb fotókon az épülő tatabányai sportcsarnok – már a számokba is beleszédülsz

Az építményt légiesen körbeölelő acélszerkezet alumíniumlemez-fedését készítik elő a szakemberek a külső homlokzaton. Őszre elkészülhet a megyeszékhelyen a multifunkcionális rendezvénycsarnok.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Rendszeresen beszámolunk a tatabányai multifunkciós csarnok építési fázisairól. Legutóbb márciusban mutattuk meg olvasóinknak, hogyan is áll az építkezés. Azóta sokat haladtak az épülettel, ahol most is emelők tucatjai magasodnak, hogy a szakemberek huszonnyolcezer alumíniumlemez rögzítését szolgáló távtartót helyezzenek el az íveken. A szerkezet már most is lenyűgöző. A közműépítés elkészült, zajlanak a parkoló- és az útépítési munkák.

Lemli Ferenc, a Fejér-Bál Zrt. projektvezetője kalauzol végig minket. Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő mellett Czunyiné dr. Bertalan Judit, a 3-as számú választókerület országgyűlési képviselője, valamint Marosi László, a Grundfos Tatabánya elnöke is elkísérte a kivitelező képviselőit a keddi bejárásra.

A multifunkció sportcsarnok számokban:

  • csaknem 90 ezer négyzetméteres telken építették fel
  • 12 ezer négyzetméternél is nagyobb az alapterülete
  • 18 méter a belmagasság
  • 40 ezer négyzetméter zöldfelület kapcsolódik hozzá
  • 1095 cölöpöt fúrtak a földbe
  • csaknem 10 ezer köbméter betont és
  • 1200 tonna betonacélt használtak fel
  • az acélszerkezet 1400 tonna
  • több mint 9 ezer négyzetméteren borítja lemez
  • A küzdőtéren is emelőgépek mozognak. Az épületben a különböző szinteken már villanyszerelési és épületgépészeti munkákat végeznek és már gipszkartonoznak is. A mérnökök számára kihívást jelentett az épület kavics­formája: a csarnokot a külső homlokzat végig ívesen öleli át, így egyedivé téve szinte minden üveg-, és fémszerkezetet. Az aréna 6000 férőhelyes, fix vasbeton és mobil teleszkópos lelátókból áll majd.

    Az aréna több sportág kedvelőinek is otthont ad, a Grundfos Tatabánya kézilabdázói mellett például egy 20 pástot magába foglaló vívóterem is lesz benne. Öt szint szolgálja majd a sportolókat és a látogatókat.

    Bencsik János a beruházás kapcsán kifejtette: a közelmúltban született meg az a kormányzati döntés, hogy a csarnok megközelítését szolgáló régi szénszállító út korszerűsítésére 3,2 milliárd forintot biztosít az állam. A politikus kezdeményezésére újabb kormányhatározat született, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította az utak korszerűsítését, építését, így gyorsított eljárásban lehet a tervezést és engedélyezést lefolytatni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában