beruházás

2021.04.20. 20:41

Mintegy 320 millió forintból újult meg a mocsai szennyvíztelep

A felújítás után a tisztított szennyvíz paraméterei már megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak.

K. D.

Udvardi Marianna polgármester az online tájékoztatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Csaknem 320 millió forintból újult meg a település szennyvíztisztító telepe. A fejlesztést online sajtótájékoztatóval zárták le a napokban, amelyen a beruházás részleteiről tájékoztattak. Udvardi Marianna polgármester köszönetet mondott a kivitelező Penta Kft. munkatársainak és mindenkinek, aki ebben a nagy volumenű munkában részt vett.

Udvardi Marianna polgármester jobbra) az online tájékoztatón (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

A telep 1998 óta működik Mocsán, az akkor használt technológia a 20 év során elavult, elérte kapacitása határait. Az új környezetvédelmi szempontoknak sem felelt meg, így égetően szükségessé vált a korszerűsítés. A polgármester szavait követően Borbély Máté István, a Penta Kft. ügyvezetője és Németh Norbert projektvezető tartott bemutatót. Fennállásuk ideje alatt több hasonló beruházásban is részt vettek, de a tavaly decemberi műszaki átadás-átvétel egybeesett a cég működésének harmincadik évfordulójával, így a mocsai fejlesztés különösen közel áll hozzájuk.

Németh Norbert arról beszélt, a meglévő telep elavult állapotban volt, új medencét kellett építeniük, ami felváltotta a régi, egy medencében üzemelő teljes rendszert. Így szét lehetett választani a fázisokat levegőztetésre és biológiai lebontásra. A belső térben elkészült az informatikai rész, a folyamatirányítási rendszer, így az üzemeltető online hozzáfér a telephez és folyamatosan be tud avatkozni. A régi vezetéket, csöveket is kicserélték. Dízel aggregátort helyeztek el, így áramszünet esetén is biztonságosan üzemeltethető a szennyvíztelep.

Feladatok

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, az elvégzendő feladatok között szerepelt általános és udvartér átalakítás, utóülepítő műtárgy kiépítése, technológiai gépészet, valamint villamos- és irányítástechnika megvalósítás. A meglévő szennyvíztelep átépítésével együtt a már régebbi, elavult technológiát le kellett cserélni egy hatékonyabb tisztítási módszerre. Borbély Máté István hangsúlyozta, nagy örömükre szolgált részt venni ebben a környezetvédelmi beruházásban.

Udvardi Marianna polgármester az online tájékoztatón

Fotó: K. D.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában