utánajártunk

2021.04.15. 07:00

Haltetemeket sodort a víz a Cseke-tó partjára

Elhullott, 4-5 kilós halakat sodort a víz a tatai tavak partjára a sétálók szerint. A közösségi oldalakon is jelezték néhányan, hogy több helyen is láttak a víz felszínén lebegő tetemeket az Öreg-tónál, illetve a Cseke-tavon is. Utánajártunk, hogy van-e ok az aggodalomra.

Goletz-Deák Viktória

A kellemes, tavaszias, meleg idő sok embert kicsalt a tatai tavakhoz az elmúlt hétvégén. A kirándulók közül pedig többen is láttak elhullott, nagyobb halakat a víz széléhez sodródva. A közösségi oldalakon közzétett fotók alatt pedig elkezdődött a találgatás: vajon mi okozta a halak tömeges pusztulását?

4-5 kilós haltetemeket sodort partra a víz Tatán
Fotó: 24 Óra Z. I.

Berena Béla, a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület elnöke megkeresésünkre utánajárt az esetnek. Hamar kiderült, hogy a szervezethez tartozó Cseke-tavon kettő haltetemet talált aznap a halőr. Ez pedig egyáltalán nem számít kirívó esetnek.

– A Cseke-tónál tizenöt képzett halőr dolgozik, közülük tizennégy társadalmi munkában, egy pedig főállásban. Az ő dolguk, hogy ellenőrizzék a horgászokat, a halakat és a víz tisztaságát. Ha haltetemet találnak, azt minden alkalommal lejelentik az egyesületnek, nekünk pedig jelentési kötelezettségünk van a szakhatóságok felé. Vagyis folyamatosan figyeljük és vezetjük a tónál az elhullás mértékét – magyarázta az elnök. Hozzátette, tavasszal mintegy 100-120 haltetemet szoktak találni a Cseke-tavon, ez pedig teljesen normálisnak számít.

Süveg János halőr is folyamatosan figyeli a tatai Cseke-tónál, hogy van-e haltetem a parton
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

– A világ minden vízére jellemző tavasszal a halak pusztulása. Ez nagyjából a teljes állomány 0,05 százalékát jelenti. Ennek számtalan természeti oka van, többek között az elmúlt évek drasztikus időjárás-változása is – tette hozzá a szakember.

Mint megtudtuk, az Öreg-tavon is hasonló a helyzet. A Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, Lévai Ferenc elmondta, hogy azok a halak pusztulnak el tavasszal, amelyek nem bírták a téli viszontagságokat.

– Idén nem fagyott be a tó vize, így például a kormoránok könnyedén vadászhattak a halakra, egész télen zavarták a vermelő halállományt. A sérült állatokat pedig jobban megviseli a három-négy hónapos koplalás, amit a téli hónapokban a tómeder alján töltenek. De az alacsony vízszint se kedvez a halaknak. Régebben tavasszal nemcsak a jó idő érkezett meg, hanem a hosszan elhúzódó enyhe esők is. Az elmúlt két-három évben azonban szárazak a telek és a tavaszok, így még mindig alacsony a tavak vízszintje – magyarázta vezérigazgató.

A halaknak sem tesz jót a szennyezett víz

Mint kiderült, az Öreg-tavon telelő sok vadlúd is közrejátszott a halpusztulásban.

– A sok vadlúd bizony sok madárürülékkel is jár. Ahogy a tóba engedett tisztított szennyvíz is rontja a víz minőségét. Ez nem jelentene gondot a szokásos tavaszi csapadék mellett. Azonban az aszályos években csak lassan hígul fel a tó vize. Ahogy az embereknek sem tesz jót a szmog vagy a levegőben szálló por, úgy a halaknak sem tesz jót a szennyezett víz. A téli hónapok alatt legyengült öregebb, nagyobb példányoknak a kopoltyújuk kopottabb, így ezt már nem biztos, hogy kibírják – szögezte le Lévai Ferenc. Hozzátette: tavaly mintegy tíztonnányi hal pusztult el az Öreg-tóban tavasszal. Most, az elmúlt három hétben pedig tizenhárom haltetemet találtak a halőrök a tóban.

 

Ezek is érdekelhetik