környezetvédelem

2021.04.18. 18:00

A sofőröket is meglepte az esztergomi e-busz hangja – videón a tesztút

Mentünk egy kört az egy hónapig tesztüzemben közlekedő e-járaton. Olvasóinknak is megmutatjuk, milyen egy halk buszon utazni.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Ahogy arról beszámoltunk, elektromos busz állt forgalomba Esztergomban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával Esztergomban a Zöld Busz Programon belül. A Mercedes eCitaro típusú jármű április 12-én hétfőn indult útnak a királyvárosban, és minden nap menetrend szerint közlekedik május 8-ig. A menetrend a www.esztergom.hu weboldalon érhető el.

Mivel a busz teljesen elektromos, így a károsanyag-kibocsátása nullával egyenlő. Emellett sokkal halkabb, mint a nem elektromos társai: a hangterhelés mintegy 15-20 decibellel alacsonyabb a korábbiaknál, ez is nagyban hozzájárul az utazóközönség komfortjához. Mi is mentünk egy kört vele, kipróbáltuk, milyen élmény egy dízelhez képest egy ilyen csendes jószággal utazni.

Az ajtók záródása után szinte észre sem vettük, hogy a busz motorja már jár, annyira halkan duruzsolt. Menet közben sem emelkedett túlzottan a hangerő. Aki buszozott valaha, az el tudja képzelni, milyen üdítő érzés ez, a megszokott dízelmotor felbúgásához képest. Így még sofőrünkhöz, Óvári Bélához intézett kérdéseinket sem kellett kiabálni, normál hangerőn válthattunk szót útközben is. Először egyértelműen a busz halk működését tárgyaltuk ki. Mint megjegyezte: néha még ő maga is újra akarja indítani a gépet, mert alig hallatszik, hogy jár a motor.

A járművet egy 2,5 tonna súlyú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorcsomaggal szerelték. Megtudtuk, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az eCitaro körülbelül 2-3 órás töltése 200-250 kilométerre elég. Ez körülbelül 8-9 órás közlekedést jelent, de ez persze függ az adott járat utasterhelésétől, illetve a domborzati viszonyoktól is. Esztergom esetében ez utóbbi is igencsak befolyásoló tényező, hiszen a hegyes-völgyes városi utakon lényegesen többet „fogyaszt” a busz. Az energiatárolókat egyébként éjszaka töltik a Volánbusz dorogi telephelyén, hagyományos plug-in töltőberendezésről.

A komfortérzetet egyébként a halk működésen túl fokozza a tágas utastér, és a minden ülésnél elhelyezett USB-töltőcsatlakozók. A tesztbusz összesen 80 utas befogadására alkalmas. Utunk során majd' minden megállóban szálltak fel, és bár nem telt meg az utastér, így is látszott: sokan kíváncsiak az új járatra.

A tesztprogramban egyébként Esztergom mellett többek közt Debrecen is szerepel. Az ottani busz sofőrje is jelen volt utazásunkkor. A helyi sofőrökkel tartva segít „beleszokni” az e-járgány vezetésébe, illetve megosztja a Debrecenben tapasztaltakat. Mint elmondta, nekik buszosoknak is nagy élmény egy e-járgányt vezetni, hiszen mindenről visszajelzést ad a fedélzeti számítógép. Hozzátette, hogy az egyes településeken az akkumulátor teherbírását kell alaposan kitapasztalni, hisz egy-egy emelkedő, sok megállás jobban meríti az akksit.

Eközben utunk a Bazilikánál levő emelkedőhöz ért, amely a város sarkalatos pontja közlekedés szempontjából. A busz a kaptatót is nagyobb erőlködés nélkül, gond nélkül vette. Az útközben készített videónkon olvasóink is megnézhetik ezt a szakaszt.

A tesztprogramban még Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, valamint a Mátrai Hőerőmű is szerepel, így Esztergom az első Komárom-Esztergom megyén belül, ahol kipróbálható az e-busz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában