érdemrend

2021.03.17. 11:06

Tisztikeresztet kapott a tudós esztergomi katona

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta március 15-én dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének egyetemi docense.

P. O. Z.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta március 15-én dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Az esztergomi katona tudós, a mohácsi csata egykori helyszínén folytatott kutatásai, valamint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kiállítóterének összeállításában, illetve a csatában részt vevő magyar hősök emlékének ápolásában betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként vehette át a díjat.

Az 1965-ben született Négyesi Lajos mélységi felderítő tisztként szolgált először Szombathelyen, majd Tatán. 1995-ben a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola hadtörténelem tanára lett. A PhD fokozat megszerzése után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanított, majd 2007-től a Hadtörténeti Múzeum Hadirégész osztályát vezette. 2011 után öt évig szolgálati járadékos volt, majd 2017-től a Honvédelmi Minisztériumban a Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztos titkárságán dolgozott.

A miniszteri biztos megbízatásának lejárta után, 2019 januárjától a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít hadtörténelmet. Emellett órákat ad hadtörténetből a Károli Gáspár Református Egyetemen, illetve Szegeden fegyvertörténetből régészeknek és az esztergomi ferences gimnáziumban katonai alapismeretekből. A hadtörténet és a katonai hagyományőrzés iránti érdeklődése 1991-ben erősödött fel, amikor kutatni kezdte a mohácsi csata helyszínét és ez fordította véglegesen a harcterek felé a figyelmét. 2019-ben a városi újságnak adott interjújában így nyilatkozott:

– Több helyszínen folytattam kutatásokat, így a 955-ös augsburgi, a 907-es pozsonyi, az 1044-es ménfői, az 1241-es muhi, az 1526-os mohácsi, 1664-es szentgotthárdi, 1685-ös táti és az 1710-es romhányi csaták helyszínén, valamint az első világháború olasz és román frontján. Az, hogy a múlt eseményeit rekonstruáljuk és elhelyezzük a terepen, hasznos információt jelent a katonai hagyományőrzőknek, hiszen így viszonylag pontos instrukciókkal tudom ellátni őket a történelmi események újrajátszása során. Több éve közreműködöm a Tatai Patara, a Szigetvári Várnapok és a komáromi Monostori erőd bemutatóinak rendezésében és levezetésében – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában