fertőzés

2021.03.03. 11:30

Elharapódzott az afrikai sertéspestis, több megyei településen is kimutatták

Az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt a házi sertés és a vaddisznó fogékony. Most szűkebb hazánkban is elterjedt.

Petrik József

Derecske, 2014. április 17. Sertések a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztõ, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsõként a kiváló minõségû sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztály illetékes osztálya, felügyeleti hatóságként, afrikai sertéspestis-fertőzött területté nyilvánította Komárom, Ács, Kisigmánd, Nagyigmánd, Kocs, Környe, Kömlőd, Kecskéd és Oroszlány közigazgatási térségét. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatai afrikai sertéspestis vírust mutattak ki a Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Naszály, Neszmély, Szomód és Almásfüzitő közigazgatási területét érintő vadgazdálkodási egység környékén elhullott, kilőtt vaddisznókból.

Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az emberre ellenben teljesen ártalmatlan ez a betegséghordozó. A legnagyobb gondot azonban a vaddisznók és a házi sertések „érintkezése” okozza, amely csak különösen védett telepeken zárható ki. Éppen ezért a Kisbéri- és a Tatabányai Járási Hivatalnak a térségükhöz tartozó valamennyi sertéstartó egységét megfigyelés alá kell vonniuk, és valamennyi telepet és azok állományát korcsoportok szerint nyilvántartásba kell venniük.

A szigorított előírások között szerepel például, hogy a gazdaságban lévő összes sertést a szállásán vagy más olyan helyen kell tartani, ahol a vaddal nem kerül kapcsolatba. Ennek az oka, hogy a leggyakoribb fertőzési „útvonal” a vaddisznótól vezet a házi sertéshez. Ezért a sertéstenyésztőknek be kell tartani az ASP megelőzése szempontjából kiemelt jelentőségű általános járványvédelmi – biológiai biztonsági – követelményeket.

Jelen helyzetben élő sertések egy telepet csak a járási főállatorvos előzetes engedélyével hagyhatják el. A létesítmény valamennyi olyan légterében a hatósági állatorvosnak el kell végezni a jószágok klinikai vizsgálatát, amelyekben az elszállítandó sertéseket tartják. A három hónaposnál idősebb malacok esetében az egyedek egy részének hőmérőzését is el kell végezni.

A megállapított afrikai sertéspestis betegség okán a fertőzött terület kijelölése és intézkedések elrendelése miatt tilos a vaddisznók társas és egyéni vadászata. A vadászatra jogosultak kötelesek írásban bejelenteni minden tudomásukra jutott elhullott vaddisznót. A szabadtéri vaddisznóállomány fenntartó célú etetését szintén tiltja a kormányhivatali határozat.

Az ASP kockázata szűkebb hazánkban

Megyénk településeit az illetékes hatóságok, az afrikai sertéspestis fertőzési kockázata alapján három kategóriába sorolták. A legenyhébb minősítés a szigorúan korlátozott térség. Ezt a kockázati rangsorban a fertőzött térség követi, majd a magas kockázatú környék kijelölése is megtörtént.

Magas kockázatú kategóriába tartozó város, illetve község három járásunkban – oroszlányi, komáromi és kisbéri – fordulnak elő. Ilyen település, a járások előbb felsorolt sorrendjében a következők: Bokod, Dad, Szákszend, valamint Ács, Bana, Bábolna, illetve Aka, Ácsteszér, Ászár, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bársonyos, Csatka, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Réde, Súr, Tárkány és Vérteskethely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában