titkos dokumentumok

2021.02.20. 15:30

Rejtélyes esztergomi UFO-akták láttak napvilágot

2021 eső napjaiban sokféle reménységről számolhatott be a világsajtó, de arra ebben a vírus sújtotta időszakban talán kevesen számítottak, hogy a CIA megnyitja a korábban titkos ufóaktáit. Arra pedig még ennél is kevesebben gondoltak, hogy a rendszerváltás utáni első évek legintenzívebb ufóészleléseiről szóló magyar, sőt, megyei és esztergomi vonatkozásokról is közölnek információkat.

Pöltl Zoltán

A Bazilika kontinensünk harmadik legnagyobb egyházi épülete

Talán az Egyesült Államokban történt elnökválasztásból fakadó politikai fordulat, talán valami egészen más hozta el a rég várt pillanatot, melynek során a CIA közzétette az elmúlt évtizedekben gyűjtött, földönkívüliekkel kapcsolatos dokumentációk hosszú lajstromát. Ebben az említett CIA-anyagban jelentős dokumentumtömeg és ránk, magyarokra vonatkozó rész is van. Sőt, olyan iratanyagok is, melyekben az ekkor (az 1980-as és az 1990-es években) Esztergomban lakó magyar tudományos-fantasztikus és dokumentumregény-író, Nemere Istvánról is szólnak.

Nemere a 90-es években a magyar légtérben intenzív ufóészlelések, tapasztalatok egyik magyarázója, kommentátora volt, aki már 1990-ben is nyilatkozott a földönkívüliek Magyarországra, illetve annak légterébe érkezéséről. A január első heteiben közzétett CIA-anyagban ugyan főként 1991-es és 1992-es ufókkal kapcsolatos hírek, információk egy részéről van szó.

Ezek során például Keleti György, a Magyar Honvédség szóvivője is mint tényekről nyilatkozott a Magyar Kurírnak az 1991. januári észlelésről, mégpedig azt, hogy „…pénteken tíz perccel éjfél előtt ufó járt Magyarország légterében. Az ország számos pontján észlelték. A kecskeméti repülőalakulatnál szolgálatban lévő tisztek is látták a kifutópálya fölött mintegy háromszáz méter magasságban mozgó ufót, amely körülbelül háromszáz kilométeres óránkénti sebességgel haladt.”

Ez azért fontos, mert a korábbi magyarországi ufóintenzitás már egy évvel korábban is foglalkoztatta a hazai sajtót, melyről érdekes módon a CIA-akták nem tesznek említést. A tatabányai Vaderna József főszerkesztésében készült Aréna hírlap például már 1990. január 20-ai számában rövid írást közölt egy Nemere Istvánnal készült beszélgetés alapján, melyben az akkor már ufóügyekben valamelyest elismert író többek között így nyilatkozott a Magyarországon akkor észlelt ufójelenségekről:

„A mostanihoz (tehát az 1990-es évben tapasztaltakhoz) hasonló rajzás már nem egyszer előfordult hazánkban is.”

Ugyanakkor Nemere ekkor hozzátette, hogy „Magyarországon ezidáig szinte tabu volt ilyesmiről tudósítani. A korra jellemző hidegháborús manőverek, az információk elferdítése, illetve elrejtése jellemezte a sajtó munkálkodását az ötvenes években, és ezek a demagóg beidegződések az enyhülés időszakaiban sem szűntek meg.”

Ezt a csaknem 30 éves tabusítást úgy tűnik, legalábbis a tengerentúlon, feloldották. Már csak az a kérdés, hogy itt Európában, és azon belül is Magyarországon nyilvánossá teszik-e az eddig titkos ufódokumentumokat? A válasz talán a tavaly novemberben megjelent Miskolci László – Magyar UFO akták című vaskos könyvben található, mely a rendszerváltás előtti és utáni honi földönkívüli észlelések és a hivatalos magyar katonai tapasztalatok történetét göngyölíti fel.

A CIA jelentéseiről

A több száz beszkennelt jelentést a The Black Vault nevű oldalra töltötték fel. A lap tulajdonosa 20 éve próbálta megszerezni a dokumentumokat. John Greenwald Jr. elmondása szerint 10 ezer közérdekű adat­igényléssel fordult a kormányhoz, mire végül sikerült megkaparintania a jelentéseket. A férfi ettől függetlenül nem biztos abban, hogy valóban az összes aktát átadták neki. Az adatbázis az elmúlt évtizedek valamennyi ufóészlelését számon tartja a nyolcvanas évekig visszamenőleg. A többnyire rövid leírásokban vázlatosan számolnak be az eseményekről. Az egyik leírásban például három erdész szúrt ki nagyjából 500 méteres magasságban egy 15-20 méter átmérőjű, kör alakú, lapos tárgyat. Amint megpillantották, az ufó gyorsan el is suhant a környékről. Az ufóakták egy december végén elfogadott törvényjavaslat értelmében kerülhettek most nyilvánosságra. Donald Trump akkori elnök az év végén írt alá egy törvénycsomagot, melynek egyik melléklete értelmében 180 napot kapott arra a hírszerzés, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában