szeméthegyek

2021.02.11. 11:06

Csaknem 7 millióból tisztítják meg Komáromot az illegális hulladéktól

Elkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása a városban. Erre a célra mintegy hétmillió forintot nyert az önkormányzat.

Körtvélyfáy Dina

A Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők a hajléktalanszálló környékén összegyűlt szemetet kezdték el összeszedni. A környéken rengeteg üveg mellett matracot is találtak

Forrás: KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők/Facebook

Csaknem 7 millió forint támogatást kapott Komárom a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű pályázaton. A projekt jóvoltából február végéig 17 önkormányzati területet tisztítanak meg az illegális hulladéktól. A projekt 600 köbméternyi hulladék összegyűjtésére, elszállítására és megsemmisítésére nyújt lehetőséget.

Havran-Tóth Bernadett környezetvédelmi referens tájékoztatójában elmondta, hogy a földutak mentén és a társasházak területein kívül, többek közt a Korona utcában, a Barátság lakótelepen, a Csokonai lakótelepen, a Zrínyi utcában, a Báthory utcában, a Sport utcában található illegális hulladéklerakó helyeket számolják fel a projekt keretein belül.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a társasházi lakásoknál sajnos több helyen tapasztalható, hogy a konténerek mellé is helyeznek el hulladékot, amit szintén nem szabadna.

– Szeretném hangsúlyozni, a hulladék ilyenfajta lerakása tilos! – mondta a környezetvédelmi referens. – A közszolgáltatótól van mód zsákot rendelni. Nagyobb mennyiségű hulladék esetén saját költségre konténert szükséges biztosítani.

Arról is beszélt, hogy sajnos sokan tesznek ki lomokat a házak elé az év folyamán annak ellenére is, hogy ez csak a meghirdetett időszakban engedélyezett. Amennyiben a tulajdonos ezt a hulladékot nem tudja a soron következő lomtalanításig tárolni, azt saját költségén kell elszállítania. Az, aki tapasztalja, hogy környezetében illegális hulladékot helyeztek ki, a 80/102-653-as zöldszámon jelezheti a problémát.

A Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők a hajléktalanszálló környékén összegyűlt szemetet kezdték el összeszedni. (Fotó: KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők/Facebook)

A projekthez a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) is csatlakoztak. Nemrégiben két alkalommal is a hajléktalanszálló környékének megtisztításán fáradoztak. A fiatalok először körülbelül 3-4 köbméternyi mennyiségű hulladékot gyűjtöttek a Gyár utcában. Rengeteg „rakétás” üveget, legalább kétszázat szedtek össze, emellett 3 és fél 200 literes zsákot töltöttek meg boros palackokkal, matraccal, de még bontott televíziót is talált a csapat.

A második alkalommal ismét legalább annyi szemetet találtak, mint először, így még nem sikerült teljesen megtisztítaniuk a kiszemelt terepet. Céljuk, hogy a Gyár utcai hulladékgócpontot minél előbb fel tudják számolni.

Zöldhulladék

A KÖSZ tagjai nemrégiben a szabadstrand és az új híd közti Duna-parton vették észre, hogy valaki a telkén kivágott bozótost kitette a partra. Sokan azt gondolják, ha a levágott rőzsét, összegyűjtött leveleket kihelyezik az erdő, mező szélére, nem okoznak problémát, mert úgyis lebomlik, ez azonban csak részben igaz. Bár lebomlik, azonban az így kihelyezett zöldhulladék felborítja a terület biológiai egyensúlyát, mert a tájidegen növények megtelepedhetnek. Komáromban a zöldhulladékot ingyenesen le lehet adni a Városgazda Kft. Városmajor utca végén található telephelyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában