kirándulás

2021.02.01. 19:16

A járvány ideje alatt megsokasodott erdőjárók Dobogókőn is sok szemetet hagytak el

Az újonnan belépő erdőjárók többnyire az ismertebb, autóval könnyebben megközelíthető kirándulóhelyeket vették célba, így ezeken a helyeken több hulladék keletkezett.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Tavaly a koronavírus-járvány miatt jelentősen nőtt az erdők látogatottsága, csak a Pilisi Parkerdő esetében mintegy húsz-huszonöt százalékkal többen keresték fel az erdőgazdaság kezelésében lévő természeti környezetet. Vélhetően a nagyobb embertömeg több szemetet „felejt ott” a természetben, így megkérdeztük a Pilisi Parkerdőt, hogy ebből a szempontból mit tapasztaltak az elmúlt esztendőben.

Mészáros Péter, az erdőgazdaság szóvivője elmondta, hogy az újonnan belépő erdőjárók többnyire az ismertebb, autóval könnyebben megközelíthető kirándulóhelyeket vették célba – mint például a Rám-szakadék, Dobogókő, Pilis-tető, valamint a főváros környékében található turistaattrakciók –, így ezeken a helyszíneken nagyobb mennyiségben keletkezett hulladék is.

A Pilisi Parkerdő erdészei a tavalyi év folyamán mintegy 5500 köbméter illegális hulladékot azonosítottak az erdőgazdaság 65 ezer hektáros területén. A Tisztítsuk meg az országot! projekt mintaprogramja szintén a társaság erdeiben indult el: 200 köbméter szeméttől mentesítettek egy budapesti erdőfoltot a IX. kerületben.

– Az országos program ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek – mondta Mészáros Péter, majd hozzátette, hogy az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amelyek alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák az erdőkben újabb hulladékok lerakását.

Országtisztítás

Mészáros Péter ismertette, hogy az állami erdőgazdaságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében 2020 őszi időszakában 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületeken. Megjegyezte, hogy a munka ezzel azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok, valamint a nemzeti parkok területén az év végéig folyamatosan végezték a hulladékmentesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában