segítő program

2021.01.03. 17:30

Kiút a reménytelenségből: 30 hajléktalannak adtak életcélt a tatabányai segítők

Nemrégiben zárult le az Utcai Szociális Segítők Egyesületének projektje, mely lehetőséget biztosított a hajléktalanoknak az újrakezdéshez. Az elért sikereikről Balatoni Ágnes, az egyesület elnöke mesélt.

Szász Dalma Kitti

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete rendszeresen biztosít étkezést is azoknak, akik részt vesznek programjaikban

Forrás: beküldött

A hajléktalanságból visszakerülni a hétköznapi életbe még annál is sokkal nehezebb, mint azt gondolnánk. Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének projektje ebben segít. Az integrációs program pályázati anyagát Balatoni Ágnes, az egyesület elnöke írja. Megtudtuk tőle, a legutóbbi projekt összesen harminc otthontalannak nyújtott lehetőséget arra, hogy az eddigi életvitelét megváltoztathassa. Így a nehéz sorsúaknak csaknem két évig biztosítottak lakhatást.

Magas falak mögé bújva

A minap esti bejárást tartott Balatoni Ágnes, a Megyei Rend­őr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesével, Milus Gáborral. Sétájuk alkalmával kiderült: jelenleg elég csekély azon emberek száma, akik életvitelszerűen kint tartózkodnak. Mégis sokakban felmerül a kérdés, ha működik az éjjeli szálló, akkor miért nem élnek még többen a lehetőséggel? A válasz rendkívül egyszerű, az évek múlásával magas falakat építenek a hajlék nélküliek maguk köré, amelyek mögé bújva élik mindennapjaikat. Ha a megszokott, magányos közegükből kiszakítanák és bekényszerítenék őket egy tömegszállásra, akkor az komoly lelki traumát okozna számukra.

Emellett számos segítségnyújtásban, támogatásban részesülhettek, különböző személyiségfejlesztő képzéseken vehettek részt, pszichológus támogatta őket, 21 fő pedig az állatgondozói OKJ-s tanfolyamot is elvégezte. Szükség eseten különböző tanácsadások segítették a fejlődést, továbbá a megszerzett bizonyítványokkal az érintettek munkakeresését is segítették.

– Ez rendkívül fontos, hiszen ez teszi lehetővé számukra mindazt, hogy a társadalom szerves részét képezzék ismét, ezáltal tudják kifizetni számláikat, lakhatásukat és a megélhetésükhöz elengedhetetlen dolgokat. Számunkra ez egy igazi sikersztori, hiszen úgy érezzük hosszú és kitartó munkánk gyümölcse ilyenkor érik csak be igazán – meséli Balatoni Ágnes.

A résztvevők közülük öt személy kivételével mindenkinek sikerült visszatérnie a hétköznapi életbe. Sajnos az említettek közül egy ember elhunyt, a többi négynek pedig az időszakos férőhelyen sikerült lakhatást biztosítania az intézménynek.

– Ugyan április 30-án megszűnik ez a lehetőség számukra, de addig is próbáljuk a legtöbbet kihozni a helyzetből és tovább segíteni őket. Nincs kizárva az sem, hogy ez az időszak a későbbiekben majd új ajtókat nyit meg előttük. Elképzelhető, hogy a tavasszal lesz lehetőségük saját albérletbe költözni, vagy átmeneti szállóra, amely úgyszintén önköltségen alapszik, viszont mégis egy magasabb komfortfokozatot jelentene számukra – tette hozzá az elnök.

A projektnek a hajléktalanok megsegítése mellett más hozománya is akadt, amelyet újabb sikersztoriként könyvelnek el az egyesület munkatársai. Példaértékű összefogásuknak köszönhetően sikerült egy olyan hálózatot kiépíteniük, amelyben együttműködve dolgoznak a szociális munkások a rendőrökkel és a közterület-felügyelőkkel. Napi kapcsolatban vannak, így könnyebben és gyorsabban tudják oltalmuk alá venni a rászorulókat. Mint kiderült, hazánkban kevés az ilyen és ehhez hasonló összefogás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában