kreativitás

2021.01.22. 11:30

A Bánki robotikás diákjainak ötleteiből elképesztő találmányok születnek

Valódi feltalálók járnak a Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát-Péch Antal Szakgimnáziumának robotika szakkörébe. A tehetséges fiatalok rendszeres résztvevői az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenynek, idén is számos, megvalósításra érdemes találmánnyal álltak elő.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Fotó: Varga István

– Szeptemberben idén is újraindult a robotika szakkör csütörtök délutánonként. A tehetséggondozó foglalkozás a robotépítést, forrasztásokat, szereléseket, programozást kedvelő diákoknak teremt egy inspiráló teret, ahol versenyeken való megmérettetésekre is fel tudnak készülni – árulta el Pákozdi Szabolcs, a TSZC főigazgatója.

A foglalkozásokon résztvevők az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre rendszerint neveznek, melyen a szakmai döntnökök a találmányok eredetiségét és kreativitását, a kidolgozás alaposságát, illetve a munkák tudományos értékét tartják szem előtt. A kreatív fiataloknak akár 5 millió forintos jutalom és támogatás járhat.

A robotika napjainkban számos területen képviselteti magát – a tudományban, egyes ipari ágazatokban, sőt, még a filmekben is gyakran feltűnik. Arra a kérdésre, hogy a fiataloknak mit jelent a robotok világa, a főigazgató elárulta: jelszavuk a megújulás.

– A robotikának természetesen van tudományos fogalma is. A mi értelmezésünk szerint a tudomány, technika olyan mértékű fejlődésének az eredménye, amely a munkahelyeket és az otthonokat közvetlenül érinti. Képes átalakítani a munkafolyamatot, javítja a hatékonyságot vagy éppen magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt. A fejlődés mozgatója: mechanika, elektrotechnika, informatika, de minden tudomány, szakma képes segítségével megújulni – magyarázta.

A tavalyi innovációs versenyen a szakgimnáziumi diákok számos projektje dicséretben, kiemelt dicséretben részesült, melyen olyan vívmányok születtek, mint a palacsintasütő robot, az „Interaktív smart gyár és okos otthon modell”, valamint egy Bányamentő kutató robot.

– Idén, az immár harmincadik alkalommal megrendezett megmérettetésen a robotika szakkörösök kilenc pályázatot nyújtottak be. A zsűri ebből öt projektet ítélt megvalósításra, továbbfejlesztésre érdemesnek, melyek között olyan ötletek szerepelnek, mint a „Nagy felbontású 3D Szkenner telefonnal”, melyet Szőnyi Balázs 11. m osztályos diák talált fel, létrejött egy közlekedési lámpa felismerő biztonsági rendszer, melynek Zilahi Dániel 9. a osztályos tanuló az ötletgazdája, illetve Pákozdi Bence, aki a 11. c osztályba jár és egy kamerás távvezérlésű fűnyíró robotot talált ki – részletezte a főigazgató.

Hozzátette: a diákok által készített eszközök nemcsak szemléletesek, hanem azt is mutatják, hogy a robotika az élet minden területén képes újat alkotni, segíteni mindennapjainkat.

– Reméljük a zsűri megvalósíthatónak, újszerűnek és hasznosnak ítéli meg a pályázatokat és idén díjat is elhoznak a tanulók. Természetesen a következő években is szeretnénk indulni a versenyen. A diákok kreativitása, tudásszomja kimeríthetetlen, a felkészítő oktatójuk lelkesedése töretlen, így minden adott a folytatáshoz – mondta Pákozdi Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában