koronavírus

2020.12.01. 14:44

Rendhagyó ünnep: idén sokaknak az egészség az igazi ajándék

Mennyire írta felül a vásárlási szokásokat az idei járványhelyzet? Vajon most, három héttel az ünnepek előtt is változatlan a forgalom? Körképünkből minden kiderül.

Wágner Zsanett

Szombaton délelőtt Beatrix a mamájával vásárolt karácsonyi ajándékokat a szüleinek a tatabányai plázában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– Milyen szép hímzett törölköző – mondja Csilla, aki gyermeke nevében vásárolt a nagyszülőknek karácsonyi ajándékot a hétvégén. A tatabányai hölgy az egyike azoknak, akik szeretnék elkerülni az ünnepek előtti nagy forgalmat és már most „letudják”, mit is tesznek a fa alá december 24-én. Pár szót váltunk vele és kiderül, minden évben körülbelül ilyentájt indul beszerző útra, és az idén – hiába lesz rendhagyó az ünnep a járványhelyzet miatt – követi a már jól bevált taktikát.

Az ajándékbolt hatalmas készlettel várja az igazi vásárlási rohamot
Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra

Az eladó, akinél vásárol, már máshogy látja. – Általában ilyenkor már nincs megállás. A koronavírus az idén mindent felülír, ma délelőtt például alig volt vásárlóm – mondja a Vértes Center ajándékboltjának eladója. Ezzel szemben a szomszédos játékboltban és a ruházati üzletekben sok dolguk van a pénztárosoknak.

– Ruhára és játékra mindig szükség van – vallja az egyik kedves eladó. Hozzáteszi, a hagyományos karácsonyi színű holmikat keresik a vásárlók, azaz a piros-zöld zoknikat, pulcsikat, hajpántokat és kiegészítőket. Úgy véli, vírus ide vagy oda, az nem lehet, hogy a szeretteinkkel nem ajándékozunk.

A bevásárlóközpont folyosóján egy házaspárba botlunk, akik mai szemmel egészen másként látják az ünnepet. Úgy döntöttek, az idén senkinek sem vesznek semmit, mert a legnagyobb karácsonyi ajándék a szeretet lesz. Az imént egy porszívót vásároltak a műszaki üzletben, mint mondják, csereérett lett az előző. Meglátásuk szerint, 2020-ban nincs annál nagyobb ajándék, minthogy épségben és egészségben együtt lehet a család és ennél nem is kell több.

Szombaton délelőtt Beatrix a mamájával vásárolt karácsonyi ajándékokat a szüleinek a tatabányai plázában (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

A Black Friday, vagyis a fekete péntek is sokakat vásárlásra sarkallt. Alig voltak üres sorok az üzletekben. Nem ment ritkaságszámba a 20–30 százalékos leárazás, voltak termékek, amiket fél áron lehetett kapni. Feltűnik egy maszk mögé rejtett pici arc. Beatrix szüleinek vásárolt, Erzsi mama kísérte. – Nagyon várom a karácsonyt és azt is remélem, hogy anya és apa örül majd az ajándékomnak – mondja a kicsi lány, miközben örömmel veszi át az eladótól a becsomagolt árut.

Az újvárosi piacon sokan vásároltak a kedvező áru dióbélből (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Decembertől már hal is kapható

Körképünk végeztével az „Öreg piacra” is ellátogattunk. Hal, dió, mák és káposzta. Az első kivételével minden kapható az újvárosi piacon. A csarnok egyik hentesüzletében december 8-tól vásárolható majd tükörponty és harcsafilé, szeletelve. Élőhalat Tatabányán – miként az eddigi években is – a Tesco előtt lehet majd venni, Tatán a várároknál és Komáromban. Az adventi vásárok az idén elmaradtak a járványhelyzet miatt, sok városban – például Oroszlányban – online nézhető a gyertyagyújtás és az azt követő ünnepi műsor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában